Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Zondagen met Spurgeon

In deze bundel treft u twee keer 52 opvallende en sprekende fragmenten uit het enorme corpus aan lezingen, toespraken en preken van Spurgeon. Ze zijn bijzonder geschikt voor meditatie op zondagochtend en zondagavond.

De pagina's 9 en 10 geven in het kort iets weer over het leven en werk van de Prins der Predikers.

Hij werd geboren op 19 juni 1834 in Kelvedon, in het Engelse graafschap Essex. In 1850 werd hij bekeerd in een kleine methodistenkapel, waar hij tijdens een sneeuwstorm terechtkwam toen hij een omweg maakt. Hij hoorde daar een preek over Jesaja 45:22 en werd gered: 'Wendt u naar Mij toe, wordt behouden, alle gij einden der aarde; want Ik ben God en niemand meer.' Onmiddellijk begon hij zijn eigen bediening en op de leeftijd van twintig jaar had hij al meer dan vijfhonderd keer gepredikt. Op negentienjarige leeftijd begon hij te prediken in de New Park Street Chapel in Londen. Een proefperiode van 6 maanden werk omgezet in 3 maanden. Hij had onmiddellijk succes en de kerk groeide van 232 leden naar meer dan 5.000 aan het einde van zijn pastoraat. Spurgeon schatte dat hij tijdens zijn bediening tot meer dan tien miljoen mensen heeft gepreekt. Soms preekte hij wel tien keer per week. Ooit heeft hij een publiek van 23.654 mensen toegesproken zonder een microfoon of een mechanische versterker. Bij een gemiddelde preek nam Spurgeon niet meer dan één pagina aan notities mee op de preekstoel en sprak hij 40 minuten lang, 140 woorden per minuut. Charles Spurgeon leed gedurende zijn leven aan een slechte gezondheid. Hij stierf op 31 januari 1892 en werd begraven in Londen.

Een voorbeeld van deze meditaties in week 1 op zondagavond met als titel: Begin thuis (pag. 13):

U kunt zondaars niet redden, maar misschien wel het instrument zijn om ze naar Hem toe te leiden. Maar is er in dit nieuwe jaar een beter geschenk dat u aan mijn Meester kunt geven dan uw eigen kinderen, gebracht door de handen van gebed in geloof, zodat zij toegewijd zullen zijn in Zijn dienst? Hoewel we weten dat de liefde niet alleen in ons huis aanwezig moet zijn en dat we het goede voor allen die rondom ons zijn moet zoeken, omdat ons werkterrein onbeperkt is, hoeven wij ons niet af te vragen waar wij ons werk zouden moeten beginnen. Begin thuis! Lezen Galaten 6:1-10.

Dit is goede kost, niet alleen voor de zondag (daar is het wel voor bedoeld), maar bij alle momenten in onze stille tijd. Van harte aanbevolen. Neem en lees!