Dominee Bakker, Hersteld Hervormd Nieuwe-Tonge: "Er is toekomst voor onze gemeente!"

Was er binnen uw gemeente de afgelopen vijf jaar sprake van groei, krimp of een gelijkblijvend aantal gemeenteleden?
Onze gemeente (Hersteld Hervormde Gemeente in Nieuwe-Tonge) telt ongeveer 350 leden, waarvan een kleine helft doopleden, die dus (nog) geen belijdenis hebben gedaan. De afgelopen jaren was het ledental vrij stabiel. Een verandering ten opzichte van vijf jaar geleden is dat het aantal belijdende leden naar verhouding groter is geworden. Gelukkig waren er de afgelopen jaren steeds weer stellen die zich in Nieuwe-Tonge vestigen en zich bij onze gemeente aansluiten. Er is toekomst voor onze gemeente!

Wat is de betekenis van uw kerkgemeenschap voor de (plaatselijke) samenleving?
Allereerst: ik zie een positieve betrokkenheid van de gemeente op de samenleving. Zo zijn er vanuit onze gemeente mensen betrokken bij de organisatie van Koningsdag en bij de herdenking van de Ramp. Ik ben daar blij mee. Wij moeten als christenen onze verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Tegelijk hebben we ook een boodschap voor iedere dorpsgenoot: er is vergeving voor zondaren, doordat Jezus naar de wereld kwam, stierf aan het kruis en opstond uit de dood. We schieten er echt in tekort dit uit te dragen, maar proberen dat wel, bijvoorbeeld door regelmatig folders te verspreiden.

Wat ziet u voor uw kerk(gemeenschap) als de grootste uitdaging voor de komende jaren?
Ik zie twee uitdagingen. Misschien kan ik beter zeggen: ik heb twee verlangens. De eerste is dat iedereen in de kerk de Heere met hart en ziel dient. Niet alleen 's zondags weer op z'n plek zit en een betrokken gemeentelid is. Het is voor God niet genoeg. Alle leden van de kerk hebben nodig om persoonlijk in Christus te geloven! Mijn tweede verlangen is dat we heel dicht blijven bij Gods Woord. In de Bijbel gaat het over onze zonden én over Gods genade. De uitdaging is om dat allebei vast te houden. En – dat hoort erbij – ons hele leven inrichten zoals God dat wil.

Is er vandaag de dag een andere aanpak nodig om jongeren bij de kerk te betrekken dan pakweg 20 jaar geleden?
Ja en nee. Ja, de tijden zijn veranderd. Zo'n 20 jaar geleden bleven veel jongeren naar de kerk gaan, al interesseerde het hen niet veel meer. Nu trekken ze daaruit de consequentie en verlaten soms de kerk. Hier moeten we niet voor wegkijken. Laten we – meer dan vroeger – onze jongeren zo vroeg mogelijk een stuk warmte bieden in de gemeente. En tegelijk zeg ik: nee, er is geen andere aanpak nodig. Gods aanpak verandert niet: Hij pakt jongeren door de verkondiging van Zijn Woord vast en geeft hen liefde tot Hem en Zijn Woord. En als dat gebeurt, reken maar dat ze dan betrokken zijn! Dus: geen poespas, Gods Woord klip en klaar blijven preken!

Wat zijn de 'voordelen' en eventuele valkuilen van dominee zijn in de 'Biblebelt'?
Ik merkte al snel dat je in Nieuwe-Tonge als predikant kunt aansluiten bij goede gewoontes. Dat helpt je. Mooi vind ik het bijvoorbeeld dat ik als predikant ook betrokken word bij de christelijke basisschool. Toch zijn er ook gevaren. Zo hebben we in ons dorp drie gemeentes. Het is een gevaar te focussen op de verschillen. Natuurlijk is er verschil, en daar mag je het ook best over hebben. Maar niet verketterend of veroordelend.

Wat geeft u het meeste voldoening in uw werk als dominee?
Eigenlijk wil ik van alles noemen, maar dat is flauw. Wat me echt het meeste voldoening geeft? Als ik zie dat ik tot zegen ben. Als ik merk dat mensen in mijn preken echt geestelijk eten ontvangen en er kracht door krijgen. Als ik zie dat mensen Christus leren kennen en dienen. En dat God daarvoor mijn simpele pastorale gesprekken, gebrekkige catechisatielessen en rammelende preken gebruikt. Dan word ik klein... 'Heere, dat U mij daarvoor gebruikt!'

Hoe ziet u de toekomst van de kerken op Goeree-Overflakkee?
Dominee Bakker is geen profeet. Ik maak me grote zorgen over de kerken op Goeree-Overflakkee, omdat we allemaal zondaren zijn en ook nog eens in een steeds seculierder klimaat leven. Tegelijk heb ik veel verwachting voor de kerk op ons eiland, want Christus heeft gezegd: "Ik ben met u al de dagen tot de voleinding der wereld" (Mattheüs 28:20).