Afbeelding
Foto: DAVE SHARMAN

Anne Marie Trommel van Paal10 en BijMarc:
"Het totaalplaatje moet gewoon kloppen"

De eigenaresse vertelt over haar visie: "Ik behandel mijn gasten zoals ik zelf behandeld wil worden als ik ergens ben. Verder moet het totaalconcept gewoon kloppen. Van de inrichting van het pand en de variatie op de menukaart tot aan de benadering van je gasten door je werknemers, overal moet hetzelfde idee achter zitten. Als dit niet het geval is, dan kun je een geheel andere verwachting kweken bij de gast. Een voorbeeld van zo'n goed concept is Loetje, iedereen weet precies wat ze daar kunnen verwachten en het is keer op keer dezelfde, hoge kwaliteit. Ondertussen heeft deze keten al een stuk of negentien zaken."

"Leuke uitdaging"

Anne Marie ziet zelf ook allerlei trends ontstaan: "Onze gast krijgt een steeds hogere verwachting. Wat ook logisch is, want alles om ons heen wordt steeds beter. Een mooi terras bij een strandtent was vijftien jaar geleden 'speciaal'. Tegenwoordig heeft iedereen een mooi terras met een goede menukaart, hierdoor verwacht de gast meer dan vroeger. Sociale media is ook heel leuk om te doen, maar als zaak moet je je niet beter voor gaan doen dan wat je daadwerkelijk bent. Gasten krijgen een bepaald verwachtingspatroon gebaseerd op wat je plaatst op bijvoorbeeld Instagram. Het is niet erg om zo'n hoog verwachtingspatroon te hebben, maar het betekent dat je zaak wel aan de verwachtingen moet voldoen. Dit vind ik echt een hele leuke uitdaging!" Een andere trend die Anne Marie ziet, is duurzaamheid. Ze vindt dat het tegenwoordig gewoonweg niet meer kan om plastic verpakkingsmateriaal of plastic rietjes te geven.

Ongunstige verbinding OV

De horecaliefhebber vindt de toekomst van de horeca op het eiland lastig in te schatten. Er is namelijk wel genoeg ruimte voor meer horeca, zeker tijdens de steeds langer durende toeristische periodes met hogere pieken, de meeste omzet wordt gegenereerd in de periode van mei tot en met oktober en de feestdagen. Alleen voorziet Anne Marie wel een remmende factor, het tekort aan personeel binnen de branche: "De vraag naar personeel is te groot en het aanbod is te klein, dit heeft denk ik ook mede te maken met de ongunstige verbinding van het openbaar vervoer op het eiland. Onze horeca is lastig te bereiken voor mijn personeel wat met het openbaar vervoer moet komen, dit is iets waar sollicitanten over struikelen."

Iets wat de onderneemster nog mist, is een zaak met een Michelinster op het eiland: "Als je kijkt naar de verdeling van het aantal sterrenzaken in Nederland, zie je een mooie verdeling. Alleen op het eiland is een loze ruimte te zien. Een sterrenzaak zal een goede aanwinst zijn voor het eiland, mensen zijn bereid om ver of lang te reizen voor een zaak met een Michelinster."

Afbeelding