Afbeelding
Foto:

Vincent Keijmel van bistro Skål:
"De kwaliteit is ontzettend gestegen"

Een hogere kwaliteit, kritischere gasten en weten waar je product vandaan komt, dit zijn volgens Vincent Keijmel en Wilbert Moerkerk de trends binnen de horeca. Vincent Keijmel is de manager van de onlangs geopende bistro Skål. Wilbert Moerkerk is de communicatiespecialist van vakantiepark De Klepperstee, en is ook verantwoordelijk voor de uitingen van Skål. Vincent werkt momenteel nu 3 jaar in de horeca, voor hem is horeca genot en beleving, dit gaat vaak gepaard met een glas wijn of bier.

Tekst: Rody Vlietland, Foto's: Bistro Skål

Bistro Skål is drie maanden geleden opengegaan. Met de natuurzwemvijver en de binnenspeelplaats van vakantiepark De Klepperstee is de horecagelegenheid vooral gericht op jonge gezinnen. Met Skål wordt een plek gecreëerd waar ouders rustig kunnen zitten als het kind aan het spelen is, voor zowel gezinnen die op het park staan als gezinnen die even langskomen. Skål is open voor iedereen. Wilbert: "Het is een trend die wij zagen ontstaan. Een horecazaak is vaak meer dan alleen eten, de kinderen moeten ook een plek hebben om te kunnen spelen bijvoorbeeld. Wij zagen dat hier nog een behoefte aan was en proberen daar met het restaurant op in te spelen."

"De gast weet en ziet steeds meer"

Vincent: "Wat ik gemerkt heb, is dat de kwaliteit van de horeca binnen tien jaar ontzettend gestegen is. Niet alleen het eten moet sowieso goed zijn, maar ook de beleving bij de gast. De horeca is tegenwoordig kwalitatief zo hoog, dat je met alleen 'goed eten' niet meer wegkomt. Ook wordt de gast zelf steeds kritischer, omdat ze steeds meer uit eten gaan en steeds meer zien, de gast krijgt zelf ook steeds meer verstand van eten, waardoor het niveau van de horeca nog hoger moet liggen. Een andere factor is dat er steeds meer keuze aan horeca op het eiland is."

Een andere reden waarom de horeca hier op het eiland zo'n kwalitatieve groei gemaakt heeft, komt door de toerist volgens Wilbert. Door de uitbreiding van de vakantieparken zijn er meer toeristen in Ouddorp, hierdoor is er meer aanbod. De enige remmende factor is het personeelstekort binnen de horeca, en dan vooral het tekort aan variatie. Skål heeft gekozen voor een mix tussen jong en oud, deze mix werkt volgens Vincent goed: "Wij hebben bijvoorbeeld ieder personeelslid over de wijnkaart laten meebeslissen."

"Ik zie van welke koe mijn melk is"

Een andere trend die Vincent veel ziet, is de vraag naar variatie en de oorsprong van producten: "De gast verwacht een speciale bierkaart in een horecazaak. Vroeger keek je vreemd op als je de keuze kreeg tussen een Heineken of een Brand van de tap. In deze tijd wordt er gewoon verwacht dat je minimaal 4 verschillende tapbieren hebt en nog vijftien andere soorten op de fles. En wat wij ook zien is dat de oorsprong van een product steeds belangrijker wordt, in de supermarkt kun je bij wijze van spreken op het pak melk zien van welke koe het komt. Daarom werken wij ook met de ondernemers om ons heen. Dan kunnen we de oorsprong van ons product laten zien en de gast vindt het ook leuk als iets hier uit de buurt komt, zoals het bier van Solaes of de geitenkaas van de Mekkerstee."

De toekomst

Vincent ziet ook nog een trend voor in de toekomst ontstaan: "Op dit moment komen de meeste mensen nog steeds rond zes of zeven uur. Ik denk dat dit langzaam zal verschuiven, mensen gaan steeds later eten, vooral als ze op vakantie zijn. In de toekomst wordt het veel normaler als je pas om negen uur of half tien gaat eten, dat begin je nu al in de stad te zien."

Afbeelding
Afbeelding