Afbeelding
Foto:

Andreas Hameeteman, eigenaar van In d' Groene Lanteern:
"Gasten verwachten meer dan vroeger"

Ook de supermarkten gaan mee in de welvaartsstijging. Supermarkten gaan steeds betere producten verkopen, je komt tijdens de kerst bijvoorbeeld geheel opgemaakte ijstaartjes tegen, iets wat je vroeger niet zag. Het eten in de supermarkt wordt steeds beter, en als restaurant moet je daar tegenop kunnen koken, je gast verwacht meer dan vroeger."

De horecaondernemer heeft ook een verklaring voor het verschil in de cijfers van hier en de cijfers van de rest van Nederland: "Het is logisch dat het aantal horecagelegenheden harder stijgt in de stad dan hier. Dat komt doordat er in de stad allerlei kleine gespecialiseerde zaken zoals smoothiebars, of burgerrestaurants bijkomen die ruimte hebben voor tien stoelen. Hier in Ouddorp breiden de bestaande horecazaken zich uit met extra stoelen op het terras, het is maar net hoe je het bekijkt. Het aantal kvk-nummers stijgt in de stad, maar hier breiden de bestaande zaken uit met meer plaats. Zelf vind ik het aantal horecagelegenheden prima hier in Ouddorp, je moet ook niet willen dat het centrum een horecastraat wordt. Ik vind wel dat je je winkelstraat moet behouden."

"Wij zijn geen trendsetters"

De eigenaar van de Groene Lanteern ziet de vega-trend steeds populairder worden, vooral in de stad. Een andere trend die hij ziet is dat gasten steeds vaker vragen naar aanpassingen binnen een gerecht, en de beleving gaat een nog grotere rol spelen in de horeca: "Tegenwoordig is alleen een goed product niet meer voldoende. De presentatie, prijs en promotie worden steeds belangrijker, dus eigenlijk alles buiten het product gaat een grotere rol spelen. Maar wij zijn geen trendsetters op het eiland, alles wat nu populair is in de stad wordt volgend jaar of jaren later hier pas een trend. Dat is niet erg, want je kunt er dan wel alvast een beetje op inspelen."

Afbeelding