Afbeelding
Foto:

Michel den Eerzamen van stadscafé Goeree: "Contact met mijn gast is belangrijk"

Tekst: Rody Vlietland
Foto's Stadscafé Goeree

Michel vertelt over zijn kroeg: "Het was altijd al een droom voor mij om een eigen kroeg te hebben. Toen ik anderhalf jaar geleden gevraagd werd om de kroeg over te nemen was het niet moeilijk om de knoop door te hakken. Ik dacht, waarom niet? Het leukste aan het hebben van een kroeg en de horeca is het contact wat ik met mensen heb. Iedere dag is voor mij weer anders, en ik hoor elke keer nieuwe verhalen. Dat allemaal terwijl ik op dezelfde locatie zit. Ook zit er een verschil in het werk van het zomer- of winterseizoen. In de zomer is het vaak een stuk drukker dan in de winter, hierdoor probeer ik meer evenementen te plannen in de winter, om de rustigere periodes op te vullen. Ik zou ook graag vaker wat grotere evenementen in Goedereede willen zien. De evenementen die er al zijn worden druk bezocht. Kijk maar naar een evenement als de Omloop, of de Portdagen, heel Goedereede zag zwart van de mensen."

De jonge ondernemer ziet ook een aantal trends die nu in volle gang zijn: "Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen bewuster gaan leven, er wordt veel meer alcoholvrij bier gedronken dan voorheen. Ook zie je dat mensen meer variatie verwachten in een horecagelegenheid, ik verkoop in de middag bijvoorbeeld alleen maar speciaalbier, en een normaal bakje koffie wordt veel geringer besteld dan een cappuccino of latte macchiato. Je ziet dat deze trends ook spelen bij de grote leveranciers, Heineken koopt bijvoorbeeld allerlei speciaalbierbrouwerijen op en investeert veel geld in het creëren van hun Heineken 0.0%. Dat de gast meer variatie verwacht vind ik niet erg, ik vind het juist leuk. Zelf heb ik interesse in speciaalbier, en door de speciaalbiertrend kan ik me er meer in verdiepen."

Elektrische fiets

Toen Michel de vraag kreeg waarom de gast al die speciaalbier of koffievarianten verwacht antwoordde hij: "De gast wil gewoon iets wat hij of zij thuis niet heeft staan, bijna alles is tegenwoordig wel te verkrijgen in de supermarkt, daarom spelen veel horecagelegenheden in op de beleving. Bijvoorbeeld de aankleding, een hippe en moderne tent vinden de gasten vaak leuk, maar ook een nostalgische, bruine kroeg als dit, trekt mensen. Ik zie ook dat de elektrische fiets een steeds grotere trend wordt en ik heb daar als kroegbaas baat bij, want de reikwijdte van een fietstocht op een elektrische fiets is groter. Steeds meer mensen komen vanaf Hellevoetsluis op de fiets bij mijn kroeg een drankje doen. En mensen nemen steeds vaker hun hond mee naar een terras heb ik het idee, daarom is het altijd handig om wat hondenkoekjes in je zaak te hebben, zodat je die trouwe viervoeters ook kunt verwennen."

Ook had de kroegbaas een antwoord op de vraag of er ruimte was voor meer horeca, hierop antwoordde hij: "Ik denk dat er in Goedereede op dit moment voldoende horeca is, ik mis alleen detailhandel in ons stadje. Als er meer detailhandel zou zijn dan wordt Goedereede toeristisch aantrekkelijker waardoor het hier meer gaat leven leven. Ik denk dat iedere horecagelegenheid er op vooruit gaat als er meer reuring is in Goedereede. Er zijn wel toeristen in Goedereede, maar ik heb het idee dat er nog wat ruimte is voor meer toerisme. Ouddorp wordt alsmaar groter binnen de toerismebranche, ik denk dat dit in de toekomst ook zijn vruchten afwerpt voor Goedereede. Als Ouddorp drukker wordt zal er een gedeelte naar Goedereede gaan om een hapje of een drankje te doen."

Afbeelding