Afbeelding
Foto:

Stijging aantal horeca blijft achter op het eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het aantal horecazaken in Nederland is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. In de grootste steden steeg het aantal horecapanden in tien jaar met gemiddeld 21 procent, in Rotterdam is dat zelfs 50%. In totaal zijn er volgens het CBS een kleine 50.000 horecazaken in Nederland. Het traditionele café heeft het echter steeds lastiger: de consument kiest steeds vaker voor beleving en een unieke ervaring. Een voorbeeld hiervan is 'blurring', een samensmelting van horeca en retail. Een voorbeeld hiervan op het eiland is LLEV, zoals eerder beschreven in het Eilanden-Nieuws. Andere trends zijn meer aandacht voor duurzaamheid en voedselverspilling en meer waarde hechten aan lokale en biologische producten.

Tekst: Erwin Guijt

Cijfers van het CBS laten zien dat het aantal horecagelegenheden op het eiland gestaag groeit. In 2019 waren er 185 horecagelegenheid, terwijl dat er tien jaar terug nog 155 waren. Toch blijft de horeca nog achter bij de rest van Nederland. Omgerekend waren er in 2018 per 1000 inwoners 3,7 horecazaken. Ter vergelijking: op buurgemeente Schouwen-Duiveland was die verhouding 11,6 op duizend inwoners, dat eiland telt 390 horecagelegenheden.

Eilanden-Nieuws nam een kijkje bij verschillende vormen van horeca op het eiland en vroeg de eigenaren ervan naar hun mening. Waarom denken zij dat de groei hier minder hard gaat dan in de rest van Nederland en hoe is het hen gelukt om een succesvolle horecazaak te starten?