GOchurch gaat ook om het opbouwen van contacten, daarom wordt er samen gegeten.
GOchurch gaat ook om het opbouwen van contacten, daarom wordt er samen gegeten. Foto:

GOchurch: Geloof delen, gezellig hebben en een gemeenschap opbouwen

Tekst: Erwin Guijt

"We merkten dat mensen met een migratie-achtergrond die hier komen wonen moeilijk aansluiting krijgen. Dit komt allereerst door de taal, maar ook door de cultuur. Verschillende kerken op het eiland waren dan ook zoekende naar hoe ze deze mensen een plek konden geven.'' Hoe krijgen we culturen en christenen bij elkaar, was de centrale vraag. "Het geloof met elkaar delen, en het ook gezellig hebben en een gemeenschap opbouwen.'' Vanuit de PKN zijn er daarvoor ook verschillende trainingen en coaches waar een beroep op kon worden gedaan.

Tolken

Nazier Yoka, een christen uit Irak en een van de teamleden van de GOchurch, noemt het geloof op het eiland heel protestant. Bij de kerkdiensten worden ook moslims uitgenodigd. "In de Koran wordt Jezus Isa genoemd. Veel moslims weten niet wie Jezus Christus nu precies is, het is een vrij onbekende profeet. Dat terwijl Hij de Verlosser van mensen is.'' Yoka zelf werkt bij Vluchtelingenwerk Nederland en studeert momenteel theologie in Leiden, een studie in het Arabisch.

Tijdens de diensten is de voertaal Nederlands. Wel zijn er tolken in het Engels, Arabisch en Tigrinya (taal gesproken in Eritrea en Ethiopië). "De uitdaging is dat de mensen in de kerk echt verschillend zijn en allemaal uit verschillende landen komen. Er zijn er uit Congo, Syrië, Eritrea, Irak, Iran, Kenia en Albanië. We willen tussen al die mensen van verschillende achtergronden bruggen slaan en een gemeenschap opbouwen, waarvan er uit elke cultuur inbreng komt.'' Dit blijkt ook uit de muziekkeuze, waarbij gebruik wordt gemaakt van de liederenbundel van Stichting Gave.

Pioniersplek

De aankomende diensten worden opgebouwd rondom de Apostolische Geloofsbelijdenis. "De Twaalf Artikelen is het gemeenschappelijke van alle christenen. Voor de moslimmensen, waarvan er toch iedere kerkdienst er weer een aantal zijn, maakt het ook meteen duidelijk wat het christelijk geloof inhoudt. Op 6 oktober wordt de GOchurch als pioniersplek van de PKN officieel ingesteld, en wordt de pionier Tonn den Otter en het team in een bediening ingeleid. Op 13 oktober is dan de eerste dienst. Voor de zomerperiode zijn er als pilot al drie diensten geweest, dit keer gaat het om een project van drie jaar. Iedere maand is er ook een activiteit om een gemeenschap te vormen, zoals een training of groeigroep (soort Bijbelstudie).

"Het gaat ook om de contacten die mensen met elkaar opbouwen: met elkaar het eten delen.'' De eerste keer dat GOchurch werd gehouden, waren er zo'n 150 mensen. Waaronder veel autochtone eilanders. Het team benadrukt dat het niet de bedoeling is om mensen uit de plaatselijke kerken weg te halen, maar juist om een win-winsituatie te creëren. Dominee Hoolwerf, ook een van de teamleden: "Het is ook een mooie manier van integratie.'' Yoku vult aan: "En het brengt hoop aan mensen. Na het donker komt het licht.'' Hij leest voor uit Handelingen 4 vers 12, waar gesproken wordt over één Naam tot zaligheid. "Daar draait het om.''

De eerste kerkdienst is zondag 13 oktober van 14.30 tot 16.30 uur in de Hervormde Kerk van Stellendam, Bosschieterstraat 4.

Tijdens de dienst zijn er verschillende tolken aanwezig.
Het team van GOchurch.