Dominee Anker, Hervormde Kerk Ooltgensplaat

"We zijn bezig met een diaconaal platvorm, in samenwerking met de dorpsraad"

Was er binnen uw gemeente de afgelopen vijf jaar sprake van groei, krimp of een gelijkblijvend aantal gemeenteleden?
Sinds juli 2018 ben ik bevestigd in de gemeente. Weet daarom niet de exacte cijfers. Er zijn gemeenteleden overleden en tegelijk heb ik het afgelopen jaar 6 kinderen gedoopt. Zoals ik het kan overzien zijn we als gemeente niet echt gekrompen, maar is er ook geen sterke groei.

Wat is de betekenis van uw kerkgemeenschap voor de (plaatselijke) samenleving?
In het verleden waren we als gemeente sterk naar binnen gekeerd. Erg betrokken op de gemeenteleden die enigszins trouw meelevend zijn. In de afgelopen jaren is hier wel een ommekeer in gekomen. We zijn ons steeds meer bewust dat we een Bijbelse opdracht hebben om betrokken te zijn op de (plaatselijke) samenleving. Door aanwezig te zijn op de Oeltgendag, de kerstmarkt, te spreken tijdens dodenherdenking. Daarnaast zijn we ook bezig met een diaconaal platvorm waar we zorg willen dragen voor onze naaste. We gaan dit doen in samenwerking met de dorpsraad. Om zo samen er te zijn voor de burgers die tijdelijk extra hulp kunnen gebruiken.

Wat ziet u voor uw kerk(gemeenschap) als de grootste uitdaging voor de komende jaren?
Hoe verbinden we ons met de volgende generatie en hoe houden we hen vast? Ondanks dat we weten dat het God is die door de Geest jong en oud wijst op het volbrachte werk van Jezus Christus, wordt wel aan ons gevraagd om die boodschap van het Evangelie door te geven. We worden aangespoord om het onze jongeren in te prenten. De vraag is wel: op welke wijze doen we dat? Daarnaast is er het verlangen om niet alleen relevant te kunnen zijn voor de gemeenschap die lid is van de kerk, maar dit ook te zijn voor de burgerlijke gemeente van Ooltgensplaat. We hebben een 'blijde boodschap', 'goed nieuws', hoe kunnen we het verlangen bij hen oproepen, zodat ook die ander er van wil horen?

Is er vandaag de dag een andere aanpak nodig om jongeren bij de kerk te betrekken dan pakweg 20 jaar geleden?
Ja, dat denk ik wel. Waar het 20 jaar geleden en eerder heel gewoon was je nog te voegen in de gemeente, is dat het nu niet meer zo. In de samenleving willen zowel jongeren als ouderen zich niet direct meer binden aan een instituut. Steeds meer zien we dit nu ook gebeuren in de kerk. Daarnaast is het een gegeven dat we leven in een digitale samenleving. Veel gaat met beelden en die wisselen snel af, vaak een korte spanningsboog en dan weer verder. Jongeren zijn daar dagelijks mee bezig. De verkondiging op zondag is met woorden en dat zal niet zo snel veranderen. Wel is het dan de noodzaak om die woorden toepasbaar te maken op hun leven. Alleen vanuit onszelf staat het Woord haaks op denken. Het laat mij een afhankelijkheid zien van God Die met Zijn Geest werkt en wij niet even met een andere aanpak de betrokkenheid van jongeren denken te vergroten.

Wat zijn de 'voordelen' en eventuele valkuilen van dominee zijn in de 'Biblebelt'?
De voordelen van dominee in de 'Biblebelt' is dat mensen die niet trouw meelevend zijn toch openstaan om je te ontvangen als je hen bijvoorbeeld komt feliciteren voor hun verjaardag. Dat je bij een overlijden gevraagd wordt om te spreken. Het hoort erbij en men voegt zich in de gewoonte die er vaak is. Een valkuil is dat het ook in de gemeente erbij hoort, als een traditie, maar het niet altijd zo leeft.

Wat geeft u het meeste voldoening in uw werk als dominee?
De meeste voldoening vindt ik het bezig zijn met de drie kerntaken van het ambt. Het eerste de verkondiging van het Woord in de voorbereiding als de verkondiging zelf. Als tweede de catechese, het onderwijs aan jongeren. Een moment in de week met hen de Bijbel open doen en zoeken naar de betekenis van het Woord in hun leven. Als laatste het pastoraat, aanwezig zijn met het Woord in het leven van gemeenteleden bij ziekte en zorgen, maar ook bijvoorbeeld er zijn rondom verjaardagen en jubilea.

Hoe ziet u de toekomst van de kerken op Goeree-Overflakkee?
De toekomst van de kerk ligt in Gods handen. De kerkelijke gemeente is het lichaam van Christus, waar wij verbonden met de wereldwijde kerk deel van uit maken. Dat geeft een bepaalde rust, het hangt niet af van gemeenteleden, van mij als predikant, maar het is in Gods hand. Tegelijk worden we opgeroepen te leven naar het Woord van God en vanuit het Woord worden we opgeroepen het Evangelie te verspreiden. Ik sluit mij aan bij de woorden van Bonhoeffer, hij schetste eens met drie kernwoorden de gestalte van een christen. Bidden, wachten op God, en het goede doen onder de mensen.