Single

Het is goed om daar eens aandacht voor te hebben. In de gemeente zijn er vaak veel getrouwde mensen. Soms is iemand getrouwd en moest hij of zij door sterven zijn levensgezel missen. Maar in een gemeente zijn gezinnen en kinderen een veel voorkomend iets. In de gesprekken en in de prediking worden ook allerlei woorden en begrippen gebruikt die teruggaan op een gezinsleven. De Bijbel zelf wijst voortdurend op kinderen en ouders. Ook het geestelijke leven wordt vaak in termen van gezin, kinderen en opvoeding geformuleerd. De gelovigen worden in de Bijbel soms Gods kinderen genoemd. Deze vergelijking wordt gemaakt omdat er zoveel overeenkomsten zijn tussen gelovigen en kinderen. Kinderen zijn zonder ouders vaak hulpeloos. Gelovigen zijn zonder de Heere arme en zwakke mensen. Kinderen weten ook niet alles. Gelovigen zijn ook mensen die vaak niet goed weten hoe het verder moet. Kinderen steunen in kritieke situaties op hun ouders. De gelovigen vluchten in de nood van hun leven naar de Heere. Kortom, de vergelijking met het kinderleven komt in de Bijbel veel voor. Dus daar zullen we regelmatig aan herinnerd worden. Voor singles best een lastige zaak.

Het kan ook best moeilijk zijn om als single door het leven te gaan. In de Bijbel lezen we dat het niet goed is dat de mens alleen zij. De Heere heeft man en vrouw gemaakt en het is Gods bedoeling dat we tot een huwelijk komen. Door het huwelijk en door de kinderzegen bouwt God Zijn heerlijk rijk. Het geeft daarom best diepe vragen als we alleen door het leven moeten. Er kan ook een diep en biddend verlangen zijn om tot een huwelijk te mogen komen. Maar als er geen levensgezel wordt gevonden, dan blijft er toch iets onbestemds. Niet dat we dan onmiddellijk de moed moeten verliezen. Ook is het niet goed om te denken dat er behalve het huwelijk geen gevuld leven mogelijk is. Er zijn singles die op een hele goede manier invulling geven aan hun leven. Trouwens, was de apostel Paulus ook niet ongetrouwd en heeft hij juist niet gezien als Gods leiding in zijn leven? De grote apostel werd niet belemmerd in zijn roeping door de zorgen van het huwelijk en het gezin. Hij was geheel gericht op de taak waartoe Christus hem geroepen had. Zo kunnen ook vandaag alleenstaande mensen best een roeping hebben in de gemeente. Het is niet zielig of ziek als we ongetrouwd zijn. Laten we dat ook niet zo benaderen.

Tenslotte ligt er misschien ook een taak voor het pastoraat. Ik ben hiermee enigszins voorzichtig, want ieder huis heeft wel zijn eigen kruis. Er is vrijwel geen gezin, ouder of kind die niet een diepe zorg heeft. Er zijn mensen met psychische problemen. Er zijn mensen met gevoelens van eenzaamheid. Er zijn zieke mensen. Er zijn mensen die worstelen met hun geaardheid. Kortom, er is heel wat aan de hand in een kerkelijke gemeente. Ieder heeft zo zijn eigen noden en zorgen. Daarin is het goed om met elkaar mee te leven. Het is echter ook weer niet zo dat ieder nu bij een bepaalde zorgengroep moet worden ingedeeld. Er zijn heel veel situaties die moeite geven, maar die niet direct ambtelijk contact nodig maken. Vanuit de Bijbel kunnen we gedachten aanreiken waar mensen wat aan hebben. De Bijbel en het pastoraat is echter iets anders dan hulpverlening. Dat is juist een taak van deskundigen. Laat een ieder de dingen doen waarvoor hij geroepen is. En dan hoeft single niet altijd moeilijk te zijn.