Afbeelding
Foto:

Cor Joppe: 'Daden gaan woorden te boven'

Als we Cor Joppe uit Melissant spreken is hij nog niet zo lang geleden thuisgekomen van zijn reis naar Indonesië. Met een aantal leden van zijn kerk bezocht hij verschillende projecten die op initiatief van kerken waarmee de thuisgemeente van Cor banden heeft, zijn ontstaan. Hij vertelt zeer onder de indruk te zijn van het werk dat daar gebeurt. Die kerk, de Mennonite churches in Indonesië zijn een 'vredeskerk'. Zij prediken geweldloosheid en liefde en zullen daarom niet de wapenen opnemen tegen anderen. Door de houding van deze gemeenteleden worden er bruggen geslagen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dit heeft tot het resultaat geleid dat in tijden van de daar veelvuldig voorkomende vulkaanuitbarstingen, aard- en zeebevingen, men elkaar helpt of men nu christen is of moslim. "Deze houding spreekt mij aan", aldus Cor die tijdens de reis zelfs een Hezbollah-leider ontmoette die nauwe contacten heeft gekregen met de kerk. Na een tijd van geweld is er nu een gezamenlijke ambulance en zijn er plannen voor een gezamenlijke smalle brandweerauto voor in de arme dichtbevolkte kampongs.

Twee bedrijven

Cor geeft momenteel de leiding aan twee bedrijven. Het meest bekend is hij als mede-eigenaar van Zorgkwekerij De Nollestee. Dertig jaar geleden deed hij een uitvinding. Hij ontwikkelde een methode om pootgoed op een eenvoudige manier te laten voorkiemen. Deze methode van aan een stellage hangende zakken met pootgoed heeft - zelfs wereldwijd - veel afnemers. Voor dit bedrijf, Voorkiemsysteem Joppe, wordt de productie van rekken en zakken door andere bedrijven gedaan. Cor doet de verkoop die hoofdzakelijk in de wintermaanden plaats vindt.

Hij was eerst werkzaam op het familiebedrijf van zijn vader in de boerderij aan de rand van het dorp. Hij vertelt dat het in die tijd niet zo goed ging in de landbouw. Er was overproductie en de Europese Unie trok zich terug. Op aanraden van zijn vader zocht hij naar een andere weg en kwam zodoende toe aan de ontwikkeling van het voorkiemsysteem. Ongeveer 4 jaar werkte hij daar nog aan, in combinatie met het akkerbouwbedrijf op de 68 ha. tellende familiebedrijf. In 1993 zette hij een punt achter het landbouwbestaan en begon de huidige zorgkwekerij. In die tijd is hij ook ernstig ziek geweest en weer hiervan hersteld. Dit heeft hij als een geschenk van God ervaren.

In de zorg

Om een zorgkwekerij te beginnen was een beslissing die hij vanuit zijn geloof nam en in nauw overleg met zijn vrouw Jolanda. "Ik wilde iets in de zorg doen en oriënteerde mij bij De Hoop in Dordrecht en bij Hernesseroord. Toen rijpte het idee om een zorgboerderij te beginnen. Dat was nog niet bekend hier in deze omgeving en later bleek dat we zelfs uniek waren voor zuidwest Nederland". De tijd was gunstig om een dergelijke bedrijf te beginnen want ook bij de overheid was een omslag in het denken gekomen. In tegenstelling tot vroeger wilde men weer terug naar arbeidsmatige dagbesteding en ook anders begaafden kregen recht op arbeid. "We hadden een gebouw en niets stond in de weg om te beginnen". De Nollestee werd een succes "een zegen zeggen we in de kerk", aldus Cor.

Dagelijks werkt een groep van gemiddeld twaalf mensen in de kwekerij. Zij zijn afkomstig uit een beschermde woonomgeving of ze wonen bij hun ouders of zelfstandig. De kwekerij, waaraan Cor Joppe en Hannie Grinwis leidinggeven, geldt niet alleen als dagbesteding voor de deelnemers. Er is ook een winkel waar de 300 soorten heesters en vaste planten gekocht kunnen worden. Er wordt ook geleverd aan de buitendienst van de gemeente en hoveniersbedrijven. Het assortiment van De Nollestee wordt steeds gevarieerder en ook de activiteiten breiden verder uit.

Hoe krijgt het geloof in zijn bedrijf gestalte? zo vroegen we Cor. Hij maakte duidelijk dat hij niet loopt te evangeliseren op de werkvloer. Maar wel wordt geprobeerd gestalte te geven aan een christelijke levensstijl. Dat betekent volgens de zorgondernemer open en eerlijk zijn naar elkaar. Hij hanteert hierbij drie principes: Benoemen, vergeven en verzoenen. 'Die principes nemen we mee in de dagelijkse begeleiding. We proberen een gemeenschap te vormen met elkaar. Belangrijker is hoe je te werk gaat, want daden gaan woorden te boven". Verder wordt er stilte gevraagd rond de maaltijd en vorig jaar is er voor het eerst een Kerstverhaal verteld. Dit was op verzoek van deelnemers.

Japan

De laatste jaren heeft Cor regelmatig contact met mensen uit Japan. Hij is daar een keer geweest en ook Japanners komen regelmatig. Hun interesse ging dan vooral uit naar het voorkiemsysteem. Hij ontvangt deze mensen op De Nollestee en, hoewel afkomstig uit een totaal andere cultuur, waar zij verrast over het reilen en zeilen van deze zorgonderneming Een Japans bedrijf dat excursies organiseert voor Japanse mensen die in Nederland zorgondernemingen willen zien, is dit jaar twee keer op bezoek geweest. In de afgelopen jaren is het bedrijf verder uitgegroeid. En ook voor de toekomst heeft men bij De Nollestee nog grote plannen. Eén dezer dagen start een groepsstage met leerlingen en leraar van speciaal onderwijsschool de Ark. Zij krijgen praktijklessen. Verder zijn er plannen om een nieuwe dagbesteding op te zetten voor mensen met dementie of een hersenbeschadiging. Dit zal in een nieuw gebouw met eigen begeleiding zijn. Als alles volgens plan verloopt zal dit in komend voorjaar beslag krijgen.

Japanners op bezoek.
Het voorkiemsysteem.