Ruud Kuijer bij zijn bus: ...omdat een boek je leven kan veranderen.
Ruud Kuijer bij zijn bus: ...omdat een boek je leven kan veranderen. Foto:

Evangelist Ruud Kuijer: "Boeken zijn stille zendelingen"

Met boeken heeft Ruud Kuijer een bijzondere band. Hij vertelt dat hij niet gelovig is opgevoed en als jonge man werd hij op de markt in IJsselstein aangesproken door mensen van de Hervormde Kerk, die vanuit een marktkraam evangelisatiewerk deden. Zij legden hem het Evangelie uit en God gebruikte hen als een middel om de Heere Jezus te leren kennen. "Ik was een soort hippiefiguur en ik noem het altijd de Genade van God dat zij bij de Boekenkraam het lef en de liefde hadden om me aan te spreken. En me niet lieten lopen vanwege mijn uiterlijk. Ze nodigden me uit bij hen thuis. Ik was toen 19 jaar. Door boekjes en Bijbelstudie kwam hij uiteindelijk tot geloof. Ds. J. Koolen was de toenmalige predikant. "Die gemeente was een volledig nieuwe wereld voor mij". In IJsselstein heeft hij een tijdje kerkelijk meegeleefd en werd actief in evangelisatiewerk. "Het was een mooie tijd. Ik zat altijd al heel vroeg in die kerk en kwam er echt tot rust". Hij leerde zijn vrouw Hennie - afkomstig van Urk - kennen tijdens evangelisatieactiviteiten in Antwerpen. Een jaar hebben zij evangelisatiewerk verricht bij onze zuiderburen. Na hun trouwen kwamen zij te wonen in Willeskop, een buurtschap bij Montfoort. Hij werkte op verschillende plaatsen, maar het had vrijwel altijd te maken met boeken, zo had hij een baantje bij De Banier in Utrecht en in die tijd kreeg hij kennis van boeken waar hij nog nooit van gehoord had, maar die hem wel uitdaagden om God meer te zoeken. Ondertussen volgde hij naast een parttime baan de Bijbelschool in Zeist, waar hij in juni 1988 met succes het examen afgelegd heeft. Tijdens deze studie waren Ruud en Hennie in contact gekomen met de CLC. De afkorting staat voor Christelijke Lectuur Centra en is actief met de verbreiding van het evangelie via het gedrukte woord. Dit gebeurt in 47 landen, van Pakistan tot Zuid-Amerika.

Spanje

In de maand augustus van het jaar 1988 vertrokken Hennie en Ruud Kuijer met hun vier kleine dochters per trein naar Madrid. In Madrid werd hun zoon Johan geboren. Namens CLC-international was er daar werk in een boekwinkel. Ze hebben twaalf jaar in Madrid gewoond en Ruud en Hennie spreken evenals de kinderen vloeiend Spaans. In de eerste jaren gingen ze actief evangeliseren in de straten van de Spaanse hoofdstad. Later bestond het werk van Ruud vooral uit het staan op seculiere boekenbeurzen met een stand.

Na twaalf jaar kwam men weer terug in Nederland en vonden ze een huis in de polder tussen Stad aan 't Haringvliet en Oude-Tonge. Ruud werd havenevangelist. Tien jaar lang trok hij dagelijks met zijn evangelisatielectuur langs de schepen. Ondertussen heeft hij zijn havenwerk overgedragen aan Felix Henrichs en is hij nu opnieuw fulltime actief voor CLC-international.

Ruud heeft nu als taak om mensen te rekruteren voor het wereldwijde werk van CLC. Hij bezoekt daarvoor conferenties over de hele wereld en ook op zendingsdagen in Nederland is hij te vinden. En daarnaast mensen in kerk te bemoedigen en aan te sporen tot het persoonlijk delen van het Evangelie.

Op de vraag of evangeliseren met lectuur nog wel zin heeft in dit digitale tijdperk, antwoordt Ruud dat deze manier van evangeliseren wel degelijk zin heeft. "Een boek kan een belangrijke opening geven tot gesprek". Bij het evangelisatiewerk gaat Ruud Kuijer niet uit van een methode waarbij het evangelie opgedrongen wordt. "We moeten de mensen zien als mensen, geen evangelisatieobjecten, geen nummers, we zijn niet op zoek naar statistieken. Mensen zijn voor eeuwig verloren wanneer ze Jezus niet persoonlijk leren kennen. En dat moet ons hart breken. Ik geloof dat God ons wil leren wat een gebroken hart betekent en dat we met Zijn ogen naar de mensen leren kijken. Anders wordt het een routine-ritueel!"

Geen stappenplan

"Als ik met iemand in gesprek raak, dan ga ik niet met een stappenplan te werk om die persoon te bekeren. Dat werkt niet. Ik zoek het gesprek met iemand en mijn ervaring is dat als je een goed gesprek met iemand hebt, gemakkelijker iemands hart open gaat". Hij noemt een voorbeeld: "Ik vroeg aan iemand tijdens een evangelisatieactie hoe het met hem was, want ik zag dat hij de aandacht had voor speciale boeken. Die man vertelde dat hij huwelijksproblemen had. Toen kon ik met hem hierover in gesprek en kon ik hem ook de juiste lectuur meegeven. Dan zijn boeken stille zendelingen, want ze kunnen een bruggetje zijn om mensen bij God te brengen".

Evangelisatie is overal hetzelfde, "of je nu in de miljoenenstad Madrid straatevangelisatie doet of dat je hier op het eiland met een boekenstand op een kerkelijke bijeenkomst staat. Het is heel belangrijk om mensen op hun niveau aan te spreken. Ik ben wel verkoper, maar een goed gesprek naar aanleiding van een boek vind ik veel belangrijker dan maar zoveel mogelijk boeken verkopen".

Italië

Momenteel is Ruud Kuijer regelmatig aan het werk in Italië. In de stad Florence is een klein museum waarin het beroemde standbeeld De David van Michelangelo staat. Dit museum wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht die afkomstig zijn vanuit heel de wereld. Tegenover dit museum heeft CLC-international een boekwinkeltje. Mensen uit de rij voor de kassa van het museum wachten soms een paar uur voor de boekwinkel en sommigen komen naar binnen om een souvenir of drinken te kopen. Ondertussen kijken ze rond in de winkel en komen er volgens Ruud Kuijer soms heel goede gesprekken op gang. Ruud, die naast Spaans ook vloeiend Engels spreekt, geniet van deze contacten en meestal kan hij een boekje in de taal van de bezoeker aanbieden en natuurlijk een gesprek voeren.

Naast het internationale werk is Ruud Kuijer ook op het eiland en in Nederland actief met zijn boekenstand. Daarnaast heeft hij heel veel contacten met mensen die afkomstig zijn uit tal van verschillende kerken. "Kerkmuren bestaan voor mij niet", zo verzekert hij. Daarom neemt hij ook deel aan een gebedsgroep waarin mensen vanuit de volle breedte van de kerk 'van Ger. Gemeente tot evangelisch' aan deelnemen. Hij wil graag bruggen bouwen. Verder was hij een aantal jaren betrokken bij de organisatie van de Nacht van Gebed, samen met gelovigen uit andere kerken en assisteert hij bij evangelisatieacties. Hij heeft vanuit zijn jaren in IJsselstein en bij De Banier veel geleerd – en ook veel waardering gekregen – voor broeders en zusters uit de reformatorische gezindte.

Als is het jaren geleden dat Ruud in contact is gekomen met het geloof door lectuur, weet hij dat een goed boek of traktaat ook in 2019 een belangrijke opening kan zijn tot een goed gesprek "en dit geldt wereldwijd".

Drukte in de straten van Florence voor de boekwinkel.
De boekhandel in Florence.