Wisselvallig tot in oktober

De warme zomer van 2019 sloot in stijl af vorige week zondag met toptemperaturen tot 27 graden bij Goedereede. Het was zelfs de warmste dag zo laat in de maand sinds 30 jaar. Op 22 september 1989 was het landelijk nog net een fractie warmer. Sommigen grepen dit gegeven aan om de huidige klimaatopwarming te ontkennen. 'Immers 30 jaar terug was het nog iets warmer' werd aangevoerd, maar dat is natuurlijk te kort door de bocht. Extremen in temperatuur (naar boven en naar beneden) zijn uiteraard geen maatstaf voor het klimaat dat immers een periode van tientallen jaren beslaat.

Maandag 23 september even voor de klok van tien uur, begon de officiƫle herfst en het weer gedroeg zich daar ook wel naar. We zijn overgeschakeld op een zeer wisselvallig weerbeeld dat tot na het aanstaande weekend aanhoudt. De westcirculatie is inmiddels op dreef gekomen en de waterdragers die ons regelmatig regen van betekenis geven, koersen via de klassieke trajecten, dus veelal via Schotland naar het Noordzeegebied, of via IJsland naar Midden-Noorwegen. Sommige dagdelen beloven tijdelijk iets droger uit te pakken, maar vooral richting vrijdag, zaterdag en op zondag regent het weer periodiek flink. Met name op zondag kan er veel water vallen en waait het tijdelijk hard.

De temperaturen zijn niet zo heel interessant met dit weer en laten vanwege het doorgaans bewolkte beeld weinig variatie zien tussen dag en nacht. Toch is het verre van koud met middagwaarden die toch nog op zo'n 18-19 graden kunnen uitkomen vanwege de vaak vrij zuidelijke wind. Als we wat verder vooruitblikken naar begin oktober, lijkt de wisselvalligheid aan te houden. Interessant is het om te zien op de weerkaarten dat een volgende ex-tropische cycloon niet staat te popelen om vlot door te stromen naar de regio IJsland. Het lijkt er meer op dat deze raddraaier blijft plakken op de oceaan. Dat zou voor ons gunstig kunnen zijn. Met een meer zuidelijke stroming kan dan warme lucht uit Zuid-Europa richting de Benelux gaan uitstomen rond 5 oktober. Dat zou niet de eerste keer zijn begin oktober dat zich een warmteoprisping voordoet. In 1985, 1986 en 2001 en ook in 2011 werd het nog zomers warm op de Eilanden in de eerste oktoberweek.