Afbeelding
Foto:

Geschiedenis dichtbij huis: historische roman over het leven van Davina Werner (1860-1933)

Naar aanleiding van het zeshonderdjarig bestaan van het dorp Dirksland in 2016 en een gebeurtenis in haar privéleven, besloot Els onderzoek te doen naar de oorsprong van de Wernerlaan, voorheen de Davinalaan, in haar woonplaats Dirksland.

Els ging spitten in de archieven en ontdekte veel interessante wederwaardigheden over de familie Werner, het huisartsengezin dat in de negentiende eeuw een lange periode aan de Voorstraat in Dirksland woonde en waar vader Werner een praktijk aan huis runde.

Hoofdpersoon is Davina Werner (1860-1933). Ze is de op een na jongste in het gezin met vijf dochters. Ze groeit op in een warm nest en wordt een evenwichtige jonge vrouw met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Davina's vader komt oorspronkelijk uit Rotterdam, maar haar moeder, Adriaantje Droogendijk, heeft Flakkeese wortels en is afkomstig uit een familie van notabelen.

De zusjes Werner gaan allemaal een periode naar Baarn, waar 'Villa Erica' een begrip is. Hier is een kostschool gevestigd voor jonge dames uit de betere kringen.

Wanneer Davina zeventien jaar is, wordt ze verliefd op de dorpsdokter uit een naburig gelegen dorp. Helaas verkiest dokter Breesnee haar zus Cato boven haar. Davina blijft uiteindelijk, als enige van de vijf zussen, ongehuwd. Samen met haar dienstbode Teuntje vertrekt Davina in 1897 vanuit de Voorstraat in Dirksland naar het Haagse Scheepvaartkwartier. Hier wonen inmiddels ook twee van haar zussen.

Mooi tijdsbeeld

Het eerste deel van de roman beslaat voornamelijk het dagelijks leven van Davina in Dirksland. Er worden mooie sfeerbeschrijvingen gegeven van het dorpsleven zo'n 150 jaar geleden.

Vervolgens krijgen we een gedetailleerd inkijkje in het dagelijks leven van Davina in Den Haag. Els schetst een mooi tijdsbeeld van de periode rond 1890 tot 1933, het sterfjaar van Davina. Ze plaatst belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis, zoals de huwelijksvoltrekking van koningin Wilhelmina en prins Hendrik, de geboorte van prinses Juliana en de Grote Oorlog in het verhaal van Davina's leven. Samen met haar zwager is Davina genodigde bij de doop van prinses Juliana in de Haagse Willemskerk, een hoogtepunt in haar leven.

Na het plotselinge overlijden van haar geliefde zus Cato krijgt Davina het erg moeilijk en komt haar geloofsleven in een crisis.

Na haar overlijden laat Davina 800 gulden na aan de Armenzorg van Dirksland, op voorwaarde dat het graf van haar ouders en haar oom Dirk Droogendijk zullen worden onderhouden.

Mooi dat Els laat zien dat geschiedenis 'dichtbij huis' heel interessant kan zijn! Misschien is het een idee om als aanvulling bij een volgende druk nog een stamboom te plaatsen van de familie Werner.

Een sfeervolle historische roman, die tot stand kwam na uitgebreid bronnenonderzoek en in het bijzonder inwoners van Dirksland zal aanspreken, maar zeker ook voor andere 'eilanders' interessant is.