Rechtsstaat

In de eerste plaats is het belangrijk dat we in Nederland een rechtsstaat hebben. Een belangrijk kenmerk van onze rechtsstaat is dat iedereen gelijk is voor de wet. Mensen mogen niet voorgetrokken worden omdat we bijvoorbeeld veel geld hebben. De overheid moet mensen gelijk behandelen en de rechter ziet toe dat dit ook gehandhaafd wordt. Ook is de rechtsstaat van belang als het gaat rechten en vrijheden. Die worden door de wet en de politiemacht gegarandeerd. Tenslotte is de rechtsstaat belangrijk omdat de overheid kan afdwingen dat mensen zich aan de wetten houden. Daar hebben we de sterke arm van de politie voor. Kortom, de rechtsstaat is een belangrijke basis voor de vrijheden die we in dit land hebben. Laten we er zuinig op zijn.

In de tweede plaats bepaalt in een rechtsstaat de wet wat wel en niet mag. Als de wet bepaalde dingen verbiedt, dan moeten we ons daaraan houden. Je mag een ander bijvoorbeeld niet doden of bestelen. De wet verbiedt dat en die wet moet worden gehandhaafd. Helaas is er op dit punt heel veel mis in ons land. Veel diefstallen van fietsen worden wel gemeld, maar er wordt niets mee gedaan. Dat leidt ertoe dat mensen minder vertrouwen hebben in de rechtsstaat. Op meer terreinen zien we dat de handhaving van wetten niet goed is geregeld. Onlangs werd er een wet van kracht die het dragen van boerka's in bepaalde plaatsten verbiedt. Over die wet kunnen we verschillend denken. Maar het parlement heeft die wet aangenomen en de wet is inwerking getreden. Het is daarom wel jammer dat sommige burgemeesters publiek maar even zeggen dat ze naleving van die wet niet ter hand zullen nemen. Nogmaals, je kunt er verschillend over oordelen, maar als iets tot wet verheven is, dan moeten we ons daar ook aan houden. Het is wat merkwaardig als we reeds op voorhand aangeven ons er niet aan te storen. Dan hollen we de rechtsstaat uit. Helaas lijkt dat meer en meer gewoon te worden. Wetten moeten we echter naleven. Anders wordt het een puinhoop in dit land.

Tenslotte nog een derde gedachte bij onze rechtsstaat. Er zijn heel veel landen in de wereld waar mensen amper of geen rechten hebben. We kunnen denken aan landen als Noord-Korea. Die landen zijn ook geen rechtsstaat. De ideologie beheert daar het leven van mensen. Een dergelijke ideologische staat werkt onderdrukkend voor de mensen die er wonen. Gelukkig is dat in ons land anders. Er is veel op te merken over ons land, maar laten we onze rechtsstaat koesteren. Het is een garantie dat we in een zekere vrijheid kunnen leven. Bovendien geeft de rechtsstaat ook mogelijkheden om tegen onrecht in beroep te gaan. We hebben in ons land een wijdvertakt systeem van rechtsspraak en daardoor wordt het kwade een halt toegeroepen. Er zijn dingen waar we zuinig op moeten zijn. De rechtsstaat is zoiets. Daarom is goed dat er weer iemand als advocaat wil optreden in de betreffende rechtszaak. Laten we hopen en bidden dat Nederland niet afglijdt naar een land waar recht en gerechtigheid niet meer gelden. Het is de dure plicht van allen om het goede te behouden. Laten we daarom de rechtsstaat koesteren. Het is een gave die niet gauw kan worden overschat.