Auteur Leendert van Wezel spreekt op de avond van de geschiedenis. Foto: Anton Sinke
Auteur Leendert van Wezel spreekt op de avond van de geschiedenis. Foto: Anton Sinke Foto: Anton Sinke

Maand van de Geschiedenis zoomt in op thema Zij/Hij

De eilandelijke deelname aan de Maand van de Geschiedenis is onderhand een traditie. In 2015 was de eerste keer en ook de jaren daarna was er een programma om het publiek op verschillende manieren enthousiast te maken voor de historie. Op Goeree-Overflakkee gaat het om een initiatief van historische vereniging De Motte, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, het streekarchief en het streekmuseum.

Het thema Zij/Hij is gekozen omdat vrouwen, toch altijd goed voor zo'n 50 procent van de wereldbevolking, niet altijd een prominente rol spelen in de geschiedverhalen. We kennen vooral de namen van mannen uit het verleden. Daar moet verandering in komen, is het idee: als we de vrouwen ook kennen, kunnen we de wereld om ons heen beter begrijpen.

Lezing over 'Nynke'

De Avond van de Geschiedenis is op woensdag 16 oktober in Het Rondeel te Middelharnis. Leendert van Wezel is dan te gast om meer te vertellen over de historische feiten die in zijn boek 'Nynke' aan bod komen. Wat is feit, wat is fictie? Van Wezel vertelt ook over het onderzoek dat hij verrichtte om dit boek te schrijven.

'Nynke' verscheen in 2012 en vertelt het beklemmende verhaal van een zestiende-eeuwse Goereese vrouw, die verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Toegangskaarten kosten 5 euro en zijn te koop aan de balie van de bibliotheek in Middelharnis en Ouddorp of via de website van de bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Mogelijk zijn er tijdens de Avond van de Geschiedenis, die om 20.00 uur begint, ook nog kaarten in Het Rondeel te koop. Boekhandel Van der Boom is aanwezig met een boekentafel.

Toneelstuk

Vrouwen die een ondergeschikte positie kregen in de geschiedenis spelen de hoofdrol in het toneelstuk 'Vrouwen met haar op de tanden'. Zaterdag 12 oktober speelt toneelgroep De Droage Keeltjes het stuk twee keer op het Marktveld te Sommelsdijk. Vrouwen die door de eeuwen heen een rol hebben gespeeld in de eilandelijke en landelijke geschiedenis passeren de revue. De uitvoeringen beginnen om 14.00 en 15.30 uur. De toegang is gratis, aan het eind gaat de pet rond.

Speuren

Diezelfde dag, 12 oktober kunnen kinderen van 6 tot en met 13 jaar met de metaaldetector gaan speuren in de polder van Sommelsdijk (Poppendamseweg 4). Er zijn twee mogelijkheden, van 9.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.30 uur, en in beide gevallen is er plaats voor maximaal twintig kinderen. De vinder van de muntschat in Dirksland is er ook. Meedoen kost 7,50 euro per persoon. Aanmelden: bij de balie van de bibliotheek of via de website. De deelnemers gaan in ieder geval met een certificaat naar huis.

Avondje museum

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het streekmuseum een avond open. Dat is op 23 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. Te zien is bijvoorbeeld de expositie van de zeventig meest bijzondere objecten van het museum. Deze voorwerpen zijn, in het kader van het zeventigjarig bestaan van het Streekmuseum, zorgvuldig geselecteerd door gemeentearchivaris Jan Both en uitgelicht met een korte beschrijving. Zij tonen de rijke en gevarieerde collectie van het museum. Van een mussenklem tot meekrapvoorwerpen. Van een brandmerk voor mensen tot aan de wandelstok van de laatste rabbi van Goeree-Overflakkee, die net voor zijn deportatie zijn stok aan een mede-eilandbewoner gaf met de woorden: "Die heb ik straks niet meer nodig…"