Afbeelding
Foto:

E-sigaret: hulpmiddel om te stoppen met roken of opstap naar verslaving?

De e-sigaret werkt totaal anders dan een gewone sigaret. In de elektronische sigaret zit een batterij en vloeistof. De vloeistof wordt door verhitting omgezet in damp, die kan worden geïnhaleerd en zorgt voor de rookervaring. De damp is minder schadelijk dan de rook van een gewone sigaret.

In theorie is de e-sigaret dus een goed middel om te stoppen met roken. Maar het Trimbos-instituut waarschuwt dat de e-sigaret in de praktijk voor jongeren mogelijk juist een opstap is naar het roken van tabak. Daarnaast is er weinig bekend over de effecten voor de gezondheid op de lange termijn. De e-sigaret is vanwege de nicotine net zo verslavend als een gewone peuk. De gezondheidsinstelling adviseert mensen die willen stoppen met roken om coaching te volgen in plaats van over te stappen op de e-sigaret.

In Amerika maakte supermarktketen Walmart vorige week bekend te stoppen met de verkoop van e-sigaretten, toen uit onderzoek bleek dat ze longziekten kunnen veroorzaken. In India en Singapore is de verkoop van de e-sigaret verboden. Experts waarschuwen dat de e-sigaret vanwege de smaakjes aantrekkelijker zijn voor jongeren dan een gewone sigaret. In onder andere de staat New York is er daarom een verbod op smaakstoffen in de e-sigaret. In NRC waarschuwt longarts Wanda de Kanter dat er met de e-sigaret een nieuwe generatie nicotineverslaafden worden gekweekt.