Afbeelding
Foto:

Showdown: Airhockey zonder zicht

Initiatiefnemer Leo Wessel is zelf maatschappelijk blind. Als je minder dan 5% ziet, dan wordt je beschouwd als maatschappelijk blind. Leo ziet met één oog niks en met de andere nog maar 2%. Leo: "Ik kan nu bijvoorbeeld jouw silhouet zien, maar verder dan dit zie ik niks meer. Kleuren zie ik ook bijna niet, alleen sommige tinten van geel of rood. Toen ik na een operatie nog maar 2% zicht had, besloot ik om bij Visio Het Loo Erf te revalideren, het enige intensieve revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden van Nederland. In het revalidatiecentrum leer je eigenlijk allerlei dagelijkse taken te doen zonder zicht, bijvoorbeeld lopen met een stok, je post openen, je belastingaangifte doen of weer leren koken op een inductieplaat. Na tien maanden intensieve revalidatie kon ik mezelf weer integreren in de maatschappij."

Oogcafé

Maar Leo laat zich niet beperken door zijn visuele handicap. Een jaar geleden in september startte Leo een oogcafé in Middelharnis. Iedere tweede en iedere vierde donderdag in de maand komen lotgenoten bijeen om te praten over hun ervaringen en bevindingen. Iedere bijeenkomst heeft een nieuw thema, ook kan het oogcafé gaan over nieuwe producten op de markt, die visueel beperkten kunnen gebruiken om het leven een stuk eenvoudiger te maken. Leo: "Toen wij begonnen met het oogcafé, waren er ongeveer tien mensen aanwezig bij onze bijeenkomsten. Nu, een jaar later, zijn het er ongeveer zeventien per bijeenkomst, soms zelfs twintig. Als de bijeenkomst gaat over nieuwe hulpmiddelen, zoals elektronische labels voor op kleding of braillehorloges, dan is er veel interesse."

Showdownvereniging

Sinds 1 september is Leo samen met vriend Gerrit IJtsma gestart met een eigen showdownvereniging in Melishof in Melissant. Ze ontmoetten elkaar toevallig in de Lidl toen ze elkaar met hun begeleiding tegen kwamen. De volledig blinde Gerrit vervult de rol van vicevoorzitter van de showdownvereniging. Iedere maandag en donderdagavond is er de gelegenheid om een balletje te slaan. Leo: "We vinden het geweldig dat de gemeente en het bestuur van Melishof meewerkt aan ons plan. We hopen een mooi ledenaantal te krijgen, om uiteindelijk volgend jaar een officiële vereniging te worden en dan ook in competitieverband te kunnen spelen." Gerrit: "We hopen dat we door deze vereniging ook de jeugd aan kunnen spreken, omdat je bij showdown actief in beweging bent. Showdown is er eigenlijk voor iedereen, omdat iedereen de sport zonder zicht moet beoefenen."

Airhockey zonder zicht

Showdown is een mix van tafeltennis en airhockey in één, waarbij het zicht van beide spelers ontnomen wordt door een geblindeerde skibril. Het balletje waarmee wordt gespeeld bevat kogeltjes, als de bal rolt, dan kun je het balletje horen rollen. Door het balletje in de goal van de tegenstander te slaan verdien je twee punten. Spelers kunnen één punt verdienen als de tegenstander een onreglementaire handeling verricht. Als een speler minstens elf punten behaald heeft met twee punten verschil, dan wordt er een set toegekend. Showdown wordt ondertussen ook in competitieverband gespeeld door heel Nederland, er is een Nederlands Kampioenschap waar de twaalf beste heren en twaalf beste vrouwen spelen.

Het spel zelf is toegankelijk om te spelen, maar moeilijk te beheersen. Het constante luisteren en visualiseren waar de bal is vereist veel concentratie. Een van de spelers vertelde: "Je moet de gehele tafel visualiseren, en vervolgens ook goed luisteren waar de bal is als hij bij de tegenstander rolt. Maar dat is iets wat de ervaring leert." Op dit moment heeft de vereniging twee tafels om op te spelen. Het is voor een beginner bijna onmogelijk om naast een andere tafel te spelen, vanwege het geluid. Het bestuur van de showdownvereniging en van de Melishof hopen de akoestiek te dempen met een betere isolatie van het plafond en eventueel geluidswanden neer te zetten. Hiervoor zoekt de vereniging nog sponsoren die mogelijk kunnen helpen.

De dag van de witte stok

"Vijftien oktober is de dag van de witte stok." Vertelt Leo: "Deze dag staat in het teken voor de zelfstandigheid van blinden, ook wij willen hier graag iets mee doen. Daarom vieren wij deze dag op zestien oktober in de Melishof. Op deze dag willen we laten zien wat er tegenwoordig allemaal voor mogelijkheden zijn voor blinden om zelfstandig te kunnen leven. Ook willen wij ziende mensen laten ervaren hoe alledaagse taken zijn zonder zicht. Je brood smeren bijvoorbeeld, zonder zicht blijkt dat toch vrij lastig."


Contact

Voor meer informatie over de dag van de witte stok, over het oogcafé of over de showdownvereniging, kan er contact opgenomen worden met Leo. Zijn e-mail adres is: l.wessel34@gmail.com of telefonisch via: 0648326101.

Afbeelding