De ontwikkeling van een nieuwbouwwijk met 35 woningen in Stellendam wordt geraakt door de 'stikstofuitspraak'.
De ontwikkeling van een nieuwbouwwijk met 35 woningen in Stellendam wordt geraakt door de 'stikstofuitspraak'. Foto:

4 projecten op het eiland getroffen door 'stikstofuitspraak'

De projecten zijn: De bouw van een Ecoboardfabriek op Bedrijvenpark Oostflakkee (BPO) te Oude-Tonge (een initiatief van Comgoed), de ontwikkeling van 35 woningen in Stellendam (initiatief van Bouhuisen Groep), de bouw van een puinbreker door Nelisse in Nieuwe-Tonge en de bouw van een radartestplatform in Stellendam (initiatief van Rijkswaterstaat). Voor deze projecten geldt dat het gemeentebestuur richting de initiatiefnemers heeft aangegeven dat de gemeente door de uitspraak van de Raad van State op dit moment geen verdere stappen kan zetten.

Oplossing zoeken

De gemeente Goeree-Overflakkee zit voor veel andere projecten nog in de voorbereidende fase. Om hoeveel projecten het gaat kan de gemeente niet aangeven, maar men houdt er wel rekening mee dat ook bij deze items de gevolgen van de Stikstof-uitspraak worden gevoeld. De gemeente hoopt dat er snel een oplossing komt voor de PAS-problematiek. De insteek is om projecten niet onnodig te vertragen of op slot te zetten als gevolg van de landelijke onduidelijkheid, die is ontstaan als gevolg van de vernietiging van de Programmatische Aanpak Stikstof. In de projecten waarbij de problematiek speelt zal de gemeente in overleg met de aanvrager naar een oplossing zoeken.

In het kort

Eind mei heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De rechtbank heeft vastgesteld dat het Nederlandse beleid voor stikstofuitstoot in strijd is met de Europese natuurwetgeving. Het verbieden van PAS heeft gevolgen voor honderden Nederlandse projecten op het gebied van infrastructuur, woningbouw en landbouw. Het opvallendste project dat wordt geraakt is het nieuwe vliegveld in Lelystad. Er wordt door verschillende ministeries gewerkt aan een oplossing, op dit moment is er veel onduidelijkheid over de gevolgen voor de lange termijn.