Warm en meest zonnig septemberweekend

Het komende etmaal staat ons weerbeeld in het teken van de opbouw van een solide hogedrukgebied.
Aanvankelijk ligt de spil van het hoog nog net ten westen van Nederland (nabij Engeland) en dat geeft een aanlandige stroming waarbij niet al te warme lucht wordt aangevoerd. Het zal ook nogal bewolkt zijn. Geleidelijk verplaatst de anticycloon zich naar de Benelux en op vrijdag ligt deze pal boven Nederland. In zo'n hoog komen op vrij grote schaal daalbewegingen voor, die het nog aanwezige vocht op hoogte goeddeels oplossen. Resultaat van dit proces op leefniveau is dat de zonnige momenten gaan toenemen.

Tijdens het weekend trekt het systeem heel geleidelijk richting het oosten van Europa en dat is gunstiger. De wind draait dan naar een min of meer zuidoostelijke richting en met de nodige septemberzon wordt het warm, met op zaterdag al maxima tot bijna 22 graden. Op zondag zou het nipt zomers kunnen worden. Wel zien we op zondag al een oceaanfront loeren naar de westkant van Nederland. Wellicht zou er later op de middag al een eerste bui kunnen worden losgelaten, als de bewolking tot over de randstad ligt. Maar al met al kunnen we dan toch wel spreken van een vrij warm en fraai septemberweekend in Zuidwest-Nederland.

Mogelijk wordt dat dan het laatste warme weekend van het jaar(!), want er komt waarschijnlijk een omslag. Met name het Amerikaanse weermodel komt met een setting waarbij diepe depressies het vaak voor het zeggen gaan krijgen vanaf medio komende week. We zouden dan vertrokken kunnen zijn voor een westcirculatie. Er lijkt dan ook een gerede kans te ontstaan dat we te maken krijgen met regelmatig regen, stevige wind en koelte. Mochten die depressies toch weer op voldoende afstand blijven, kan het nog meevallen met het 'herfstoffensief', maar een fase met regelmatig onbestendig weer breekt toch wel aan. De afgelopen nachten kwam het in het oosten van Nederland alweer tot de eerste nachtvorst (onder nul vlak boven de uitgestrekte grasvelden), terwijl het in het bewolkte zuidwesten 6-8 graden boven nul bleef. Met wind en regen op het pleit de komende tijd blijven de gemiddelde nachttemperaturen royaal boven nul.