Klaas Baas en wethouder Daan Markwat  bij de gedenksteen in 't Fort van Ooltgensplaat.
Klaas Baas en wethouder Daan Markwat bij de gedenksteen in 't Fort van Ooltgensplaat. Foto: Wim van Vossen

Gedenksteen voor Klaas Baas in geschutstoren fort Prins Frederik

Ooltgensplaat - Een grote verrassing was het, maar geen onplezierige. Klaas Baas, jarenlang beheerder van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat, viel dinsdagmiddag 17 september een bijzonder eerbetoon ten deel: een gedenksteen met zijn naam én die van wethouder Daan Markwat erop ter markering van de start van de restauratie van de geschutstoren.

Tekst: Kees van Rixoort
Foto: Wim van Vossen

Baas kwam in 1969 op het fort. Hij woonde eerst een paar jaar in een bunker en betrok er later een woning. Tegelijkertijd beheerde hij deze bijzondere locatie en faciliteerde hij er feesten en partijen. Soms wel drie of vier per weekend, "maar niet op zondag". Er kwamen bussen vol toeristen naar Fort Prins Frederik. En als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voltrok hij er ook huwelijken. Het eerste huwelijk op het fort was dat van voormalig gemeenteraadslid en wethouder Piet van de Ree en zijn vrouw.

Verrassing

In 2019, op 1 mei om precies te zijn, was Baas' 50-jarig jubileum als beheerder en bewoner van het fort. Reden genoeg om Klaas Baas in het zonnetje te zetten, vond het gemeentebestuur. Onverwacht voor de jubilaris zelf, want hij dacht dat er die middag alleen een overleg met de wethouder op het programma stond. De burgemeester was er echter ook, evenals tal van familieleden en kennissen die van dit eerbetoon in stilte op de hoogte waren gesteld.

"Wij eren Klaas Baas voor de enorme betekenis die hij heeft voor het fort", zei burgemeester Ada Grootenboer tijdens het feestje bij de in de steigers staande geschutstoren. "Er is hier heel veel gebeurd, met ups en downs. Toen u hier kwam liepen er nog schapen, maar u heeft het fort groot gemaakt, als een echte gastheer. U was al met eilandmarketing bezig."

Nieuwe toekomst

De gemeente, sinds begin vorig jaar eigenaar van Fort Prins Frederik, wil deze locatie opnieuw aantrekkingskracht geven. De restauratie is gestart om het monument een nieuwe toekomst te geven. Eerder markeerden wethouder Daan Markwat en gedeputeerde Rik Janssen de start met het planten van een boom. Maar nu kwam daar dus een verrassend vervolg op met het plaatsen van een gedenksteen bij de toegang van de geschutstoren.

Restauratie leeft

Momenteel zijn de werkzaamheden aan de toren – afbikken van oude stenen, nieuwe stenen metselen, voegen en de schietgaten in ere herstellen – in volle gang. "Een grote en noodzakelijke klus, want de geschutstoren verkeert in de slechte staat", aldus de burgemeester. "De restauratie leeft in het dorp. Er komen elke dag mensen kijken en op Open Monumentendag zijn hier veel bezoekers geweest. We proberen de restauratie van het fort nog meer onder de aandacht van het publiek te brengen, ook door bijvoorbeeld schoolklassen rond te leiden." De restauratie van de toren, een klus waar aannemer Heijmans zich mee bezighoudt, moet in maart 2020 klaar zijn.

Klaas Baas kon 'de overval' wel waarderen, zei hij nadat hij samen met de wethouder de gedenksteen had geplaatst. "Prachtig, erg mooi. Over vele jaren is die steen er nog…" Over de aanpak van het fort was hij al evenzeer te spreken: "Eén ding wil ik: dat het fort weer prachtig wordt." Zelf gaat hij na vijftig jaar het fort verlaten en in het dorp wonen. Maar met Fort Prins Frederik zal Klaas Baas altijd verbonden blijven. Zoals wethouder Daan Markwat zei: "Klaas Baas ís het fort."