De Finalisten. Foto Ambitus Orgelconcours.
De Finalisten. Foto Ambitus Orgelconcours. Foto:

Finale Ambitus Orgelconcours met sprankelend jong orgeltalent

De prijswinnaars per categorie zijn:

categorie A (amateurorganisten t/m 14 jaar): Thirsa Brokking - 1e prijs, Casper Struijk - 2e prijs, Leanne Pul - 3e prijs;
categorie B (amateur organisten van 15 t/m 20 jaar): Auke Kieviet - 1e prijs, Steven Knieriem
- 2e prijs, Jaap de Vos - 3e prijs;
categorie C (orgelstudenten): Rik Melissant - 1e prijs, Francesca Ajossa - 2e prijs, Diederik Blankesteijn - 3e prijs.

Repertoire

Deelnemers speelden onder meer werken van Louis Vierne en J.S. Bach. Ook stond speciaal op het repertoire werken van de Nederlandse componisten Johann Lemckert en Marius Monnickendam. De orgelstudenten voerden één onderdeel uit met een koperkwartet samengesteld uit studenten van Codarts.
Samenspel is een belangrijk onderdeel van dit concours dat samen met Codarts Hogeschool voor de Kunsten, wordt georganiseerd. Tussen de rondes door konden deelnemers ook gratis deelnemen aan masterclasses door vakdocenten van Codarts om hun spel te verbeteren.

Jury

De finalisten werden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit Leo van Doeselaar (voorzitter), Wolfgang Baumgratz (Bremen, Duitsland), Theo Jellema en Jan Hage. De jury beoordeelde de prestaties op muzikale voordracht, techniek en programmakeuze, orgelgebruik en samenspel. De jury was enthousiast over het hoge niveau van de finalisten.

De Ambitus-prijzen bestaan uit een certificaat, sculptuurtje en een studiebeurs. De studiebeurs bestaat uit een geldbedrag dat voor tenminste 90% besteed dient te worden aan educatie gericht op de muzikale ontwikkeling. De overige 10 % van het bedrag mag de finalist besteden aan andere zaken die nodig zijn voor zijn of haar muziekpraktijk.
Met het Ambitus Orgelconcours wil de organisatie alle jonge organisten in binnen- en buitenland de kans geven hun muzikale talenten nog eerder verder te ontwikkelen én de grote rijkdom aan Nederlandse orgels in de schijnwerpers zetten.
Deze 2e editie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams conservatorium). Codarts heeft voor deze 2e editie op verschillende gebieden extra steun gegeven waaronder het organiseren van masterclasses musici die tijdens het concours samenspelen met de Ambitus-kandidaten.