Afbeelding
Foto:

Geroepen door de Opperherder

Ds. J. Roos te Barneveld schreef in een voorwoord het volgende: 'In de tijd dat wij als predikant de gemeente te Chilliwack in Canada dienden, hebben we het Engelstalige boek Six Remarkable Ministers met stichting gelezen. We hebben destijds met buitengewone aandacht de autobiografie van Edward Samuel (1812-1896) gelezen, een strenggelovige Jood uit Polen, die op bijzondere wijze door God bekeerd werd en geroepen tot het ambt van herder en leraar.

Het is onze wens dat Christus, het Licht der wereld, de lezers middels deze levensbeschrijvingen genade tot zaligheid wil schenken. Het is niet minder onze wens dat de Heere nog mannen wil roepen om van dit Licht te getuigen, zoals we dit ook van deze bijzondere leraars kunnen lezen!

Ds. Roos beveelt deze drie levensbeschrijvingen aan voor persoonlijk gebruik of op zondag in gezinsverband te lezen. Waardevol materiaal voor huisgodsdienst. Een korte samenvatting van elk van deze drie voorgangers zullen hopelijk uitnodigen om dit boek aan te schaffen en in zijn geheel te lezen.

Edward Samuel (1812-1896)

Het zeer opmerkelijke verhaal van een bekeerde Poolse Jood. Edward Samuel werd als strenge Jood opgevoed, maar toen hij uit zijn geboorteland moest vluchten, leidde God hem door Zijn voorzienigheid naar Engeland. Tijdens zijn reis wist hij enkele keren op bijzondere wijze aan de dood te ontsnappen. In het verslag van zijn jonge jaren krijgt u als lezer meteen een wetenswaardige inkijk in het Joods leven en de gebruiken.

Samuel leerde door Gods leiding Jezus kennen als de ware Messias, hij leerde de genadeleer kennen en werd overtuigd van de doop der gelovigen. Zo werd hij prediker van Jezus van Nazareth, de Zoon van God. Vele jaren was hij predikant te Sleaford, in Lincolnshire (graafschap in de Engelse regio East Midlands).

Wat jammer is, dat zijn verhaal niet verder dan zijn vierendertigste levensjaar gaat en het is ook niet eenvoudig geweest om veel meer over hem te vinden van de vijftig jaar daarna, toen hij een bekende naam was in Strict Baptistkringen.

George Mockford (1826-1899)

Hij heeft de bijnaam 'de herdersjongen uit Sussex' (een graafschap, opgedeeld in East en West Sussex, in de regio South East England)

George Mockford kende in zijn leven zo'n grote armoede, dat een maaltijd van rattenvlees een heuse delicatesse was. Hij kwam voor het eerst in aanraking met de waarheid van het Evangelie door een vreemdeling die hem in de heuvels van Sussex een traktaat gaf terwijl hij op de schapen paste. God zegende hem rijkelijk en hij zag zich genoodzaakt de vormelijkheid van de staatskerk de rug toe te keren. Hij werd zo duidelijk in de waarheid geleid, dat hij in staat was alle pogingen te weerstaan die de dominee deed om zijn overtuiging aan het wankelen te brengen.

Nadat hij door de Heere onderwezen was om te preken, was hij bijna veertig jaar predikant van de kerk in Broad Oak, vlak bij Heathfield, in East Sussex.

Robert Moxon (1840-1906)

Een voormalig arminiaans prediker, die een verdediger werd van de vrije en soevereine genade.

Als jongeman was Robert Moxon zeer verdorven en het scheelde haast niets of hij had een moord gepleegd. Door de werking van Gods Geest preekte hij aanvankelijk bij wesleyaanse methodisten. Wonderlijk genoeg gebeurde het op een methodistische kansel, die hij was beklommen als een prediker van de vrije wil, dat hij een Bijbelgedeelte las en de leer van Godssoevereinde verkiezing hem werd geopenbaard.

Vijfentwintig jaar was hij predikant in Bury, in Lancashire (tegenwoordig in de regio North West England). Hij was zeer geliefd, en het volgende voorval laat zien hoe hij was. Eens kreeg hij bezoek van een jongeman, die bij hem klaagde over de wrede en de hardvochtige wijze waarop hij door zijn broeders was behandeld en hem om raad vroeg. Mijnheer Moxon antwoordde dat ook hijzelf zo wreed was behandeld, maar dat de Heere hem, terwijl hij zinde op wraak, deze woorden in het hart gaf: 'Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.'

Na deze korte inleiding, is het zeker de moeite waard om dit boekje zelf aan te schaffen. Neem, lees en neem ter harte. Het is meer dan de moeite waard.