Ouwe Waerelt met internationaal tintje

Zo zijn er pagina's gewijd aan het interessante leven van journaliste Nel Slis. Zij werkte in een tijd dat de journalistiek door mannen werd gedomineerd, maar Nel stond haar mannetje. Met name is er aandacht voor haar roots op Goeree-Overflakkee.

Ook een mysterieuze kano komt aan bod in De Ouwe Waerelt. De eerste vermelding dateert uit 1754. Wat is de precieze herkomst? Het is wel duidelijk dat het bootje uit een land hier ver vandaan moet zijn gehaald. Misschien kan onderzoek van de houtsoort de herkomst onthullen.

Het IJzeren Gordijn en de Koude Oorlog zijn begrippen uit een nog niet zo'n ver verleden. De Sovjet-Unie was een gesloten bolwerk. Toch bezochten in de jaren vijftig enkele Nederlandse boeren dit land, waaronder een landbouwer van het eiland.

De afgelopen tijd trok de schatvondst van Dirksland de nodige aandacht. In het verleden zijn er meer schatvondsten gedaan op het eiland. Rias Olivier geeft een eerste aanzet om het verhaal te vertellen van de muntschat. Slechts een klein deel van de munten is schoongemaakt en gedetermineerd. Duidelijk is wel dat het grootste deel van de munten buiten de Nederlanden zijn geslagen.

De Ouwe Waerelt besteedt ook aandacht aan diverse makers van topografische kaarten uit de familie Van Weel en aan de rijkste lieden op Goeree-Overflakkee in het begin van de negentiende eeuw.

Berwoutsmoer

Op 4 oktober presenteert de jubilerende vereniging De Motte het boek 'Boeren in Berwoutsmoer' over een laatmiddeleeuwse nederzetting nabij het huidige Ooltgensplaat. Het boek, geschreven door Rias Olivier, is vanaf de presentatie te koop.

De Ouwe Waerelt is een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon: 0187 - 488155, e-mail: j.both@goeree-overflakkee.nl.