Afbeelding
Foto:

Documentaire over de Britse soldaat Douglas Charlton

In 2019 en 2020 wordt het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ondanks dat in september 1944 de eerste delen in het zuiden van Nederland werden bevrijd, zal die maand bij de meeste mensen toch vooral bekend staan vanwege operatie Market Garden. Het ambitieuze plan van veldmaarschalk Montgomery bleek uiteindelijk door diverse omstandigheden gedoemd te mislukken. De documentaire die wordt vertoond vertelt het verhaal van een Engelse parachutist, die betrokken is bij het drama in Oosterbeek en Arnhem. Zoals gewoonlijk zal militair historicus Johan van Doorn de documentaire inleiden. In zijn bijdrage zal hij uitleggen wat aan operatie Market Garden vooraf ging en daarbij meteen enkele mythes doorprikken op basis van meer recent onderzoek in Britse archieven.

Douglas J. Charlton

In deze documentaire vertelt een Engelse parachutist over 'het drama waarop Operatie Market Garden zou uitdraaien'. De film, van regisseur Jan-Cees ter Brugge en journaliste Maaike Kuyvenhoven, ging in 2014 in première. Vijf jaar eerder had Maaike de Britse soldaat Douglas Charlton leren kennen en ze wist: zijn verhaal moet de wereld in. De Engelse soldaat Douglas Charlton landde op 17 september 1944 op de hei bij Wolfheze. Zijn bataljon heeft de opdracht rechtstreeks naar de brug over de Rijn te gaan. Maar de Duitsers staan de parachutisten in de bossen op te wachten. Operatie Market Garden draait uit op een drama. Douglas Charlton vertelt in deze documentaire tot in detail over die tien dagen. De film gaat over de Slag om Arnhem, maar ook over vriendschap, uitdaging, humor, verlies, toeval, leiderschap en teamgeest. Douglas vertelt vanuit z'n hart.

Aanmelden verplicht

De avond start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De filmavond wordt weer georganiseerd in verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14 in Melissant. De entree is gratis, reserveren is verplicht. Dat kan via info@wo2go.nl of telefonisch bij Dennis Notenboom op 06-51859641.