Onderzoek naar arbeidsmigranten op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee - In samenwerking met het ministerie van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wordt door de provincie Zuid-Holland een programma opgesteld dat is gericht op het inzicht krijgen in de omvang van het aantal arbeidsmigranten in de provincie. Men kent de aantallen arbeidsmigranten, hun verblijfplaats en arbeidsplaats onvoldoende. Dit komt onder meer doordat arbeidsmigranten zich veelal niet registreren en omdat het feitelijk gebruik van woningen voor huisvesting van arbeidsmigranten veelal onbekend is. Het onderzoek wordt uitgevoerd op Goeree-Overflakkee, deelt de gemeente op onze persvragen mee.

Tekst: Jaap Ruizeveld

In elke gemeente werken arbeidsmigranten, maar niet elke gemeente voorziet in huisvesting. De locaties waar arbeidsmigranten werken en waar ze worden gehuisvest zijn niet geheel op elkaar afgestemd. Het is daarom een voor de gemeenten grensoverschrijdende aangelegenheid, waardoor niet volstaan kan worden met een onderzoek wat alleen op de eigen gemeente gericht is. Het onderzoek is overigens niet alleen gericht op de provincie Zuid-Holland, maar is ook provinciegrens overschrijdend. Een onderdeel van dit onderzoek is een analyse uit te voeren onder arbeidsmigranten die wonen op recreatieparken. Gekozen is om dit onderzoek uit te voeren op het eiland, omdat in onze gemeente relatief veel arbeidsmigranten wonen op recreatieparken en Goeree-Overflakkee als eiland relatief overzichtelijk is voor de uitvoering van dit onderzoek.

Op terrein werkgever

Het door de provincie op te stellen programma zal maximaal twee jaar in beslag nemen. De resultaten van de onderzoeken zijn eerder bekend en deze kunnen worden aangewend voor de beleidsvorming van de individuele gemeenten. In afwachting van dit onderzoek heeft het college besloten geen medewerking meer te verlenen aan de huisvesting van short-stay arbeidsmigranten in reguliere woningen om de 'verkamering' en het onttrekken van woningen aan de reguliere woningvoorraad te voorkomen. De insteek van het beleid is om de mogelijkheden te onderzoeken voor de geconcentreerde huisvesting van arbeidsmigranten, bij voorkeur op het terrein van de werkgever en ter ondersteuning van de lokale economie van de gemeente. Het college heeft dit aspect in een raadsvergadering voor het zomerreces al meegedeeld.