Afbeelding
Foto:

Week Tegen Pesten

Het thema van dit jaar is gekozen vanuit de gedachte dat iedereen op school een bijdrage kan leveren aan het veiliger maken van een groep. Het hoeven geen grote (helden)daden te zijn. Door iets kleins te doen, kun je ook helpen om pesten tegen te gaan. De nadruk ligt dit jaar op samenwerking; zorg met elkaar voor een goede sfeer in de klas, zodat er minder behoefte ontstaat om te pesten. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.

Niet alleen op school, ook in de online wereld is pesten een serieus probleem. Instagram introduceerde deze zomer een nieuwe functie, die een waarschuwing geeft op het moment dat een gebruiker een ongepaste opmerking wil plaatsen. Instagram vraagt dan: 'Weet je zeker dat je dit wilt posten?' De functie is momenteel alleen in het Engels beschikbaar, uit tests blijkt dat sommige mensen na de waarschuwing besluiten om hun 'onaardige' opmerking in te slikken.

De laatste cijfers van het CBS dateren van een paar jaar geleden. Toen gaf ruim één op de tien meisjes tussen de 15 en de 18 jaar aan weleens online gepest te worden. Het gaat dan om het plaatsen van kwetsende teksten of het ongewild verspreiden van foto's of filmpjes. Dat is bijna twee keer zoveel dan jongens. Maar een klein gedeelte van de jongeren doet aangifte van online pesten.

Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat kinderen waarvan de ouders zelf hebben gepest, of gepest zijn meer kans lopen om ook dader of juist slachtoffer te worden. Volgens de onderzoekers zijn de verschillen in pesten voor tweederde genetisch bepaald. Dat blijkt onder andere uit het feit dat bij eeneiige tweelingen (met dezelfde genen) er meer overeenkomsten zijn wat betreft pesten dan bij gewone broers en zussen.