Ondermijnende georganiseerde criminaliteit laat ook Goeree-Overflakkee niet ongemoeid

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelfase behandelde de raad het voorstel tot vaststelling van de Nota Integraal veiligheidsbeleid 2019 –2022 met daarin de door het college voorgestelde prioriteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Ondermijnende georganiseerde criminaliteit en overlast staan breed in de schijnwerpers en laten ook Goeree-Overflakkee niet ongemoeid. Daarom is een apart Plan van aanpak noodzakelijk. Er was volle steun voor de volgen stappen en daarom kon gelijk een besluit worden genomen. Wel met beklemtoning van ambities en prioriteiten rond de thema's mensenhandel, verwarde personen, inbraken en zekerheden dat anoniem melden van misdrijven en ontoelaatbare activiteiten ook anoniem moet blijven.                
De nota geeft aan welke knelpunten er zijn binnen de aangegeven veiligheidsvelden. Welke weging hieraan gegeven kan worden en welke onderwerpen, naast de reguliere aanpak, de komende vier jaar, extra aandacht moeten krijgen. Onderwerpen als criminaliteit en overlast. Wij plukken ook op het eiland de wrange vruchten van XTC-laboratoria, ernstige milieudelicten in verband met drugsafval, brandgevaar door wietteelt en de met ondermijnende criminaliteit gepaard gaande vermenging van onder en bovenwereld, staat in het aangeboden raadsdocument.

Zorg en Veiligheidstafel

De ernst en gevolgen van ondermijning zijn van dien aard dat besloten is om in het verlengde van het Integraal Veiligheidsbeleid 2019 –2022 de aanpak op georganiseerde criminaliteit te verstevigen door middel van een apart Plan van aanpak ondermijnende criminaliteit. Om structuur aan te brengen in de interne communicatie en om strategische inzet mogelijk te maken wordt een overlegplatform in de vorm van een Zorg en Veiligheidstafel ingericht.

Over de volle breedte

Criminelen laten zich niet weerhouden door gemeentegrenzen. De aanpak hiervan vereist een integrale aanpak over de volle breedte. Om huidige informatieachterstand te verkleinen is een aanvullende aanpak nodig op het gebied van digitaal rechercheren en analyseren. Wanneer doorgepakt gaat worden volgens het Plan van aanpak ondermijnende criminaliteit 2019 zal dat grote inzet van mens en middelen betekenen met daarbij uiteraard financiële gevolgen. De werkzaamheden ten behoeve van de handhaving, openbare orde en vergunningverlening van het team Veiligheid en Handhaving zijn op onderdelen begroot maar moeten nog verder worden onderbouwd. Bedragen kunnen daarom ook nog niet in de begroting 2020 worden opgenomen was een antwoord op de vraag van P.C.Grinwis (SGP). Een kort statement van de fracties CDA (Huising), Zwerus (Groep Zwerus), Breederveld (SGP),Van den Berg (CU) leidde naar de gezamenlijke eindconclusie van burgemeester Grootenboer dat: "Wij alle oren en ogen nodig hebben om niet toelaatbare zaken te signaleren en om daarmee - in samenwerking - een leefbare gemeente te scheppen. Er zijn voor grote zaken (integrale problemen vanuit de regio) versterkingsgelden beschikbaar voor aanpak en een ondersteuningsteam kan worden ingezet. De politie is beperkt in capaciteit, moet keuzes maken en prioriteiten stellen. We willen een veilige gemeente zijn. Daarin past ook het goed in de gaten houden van de woonomgeving". Het beleidsplan zal de komende jaren worden geëvalueerd.