Na het afleggen van de eed kreeg Peter Kieviet als welkom in de raad bloemen aangeboden van burgemeester Grootenboer. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Na het afleggen van de eed kreeg Peter Kieviet als welkom in de raad bloemen aangeboden van burgemeester Grootenboer. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto:

Installatie van SGP-raadslid Peter Kieviet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdagavond is Peter Kieviet uit Sommelsdijk, na onderzoek van de geloofsbrieven, geïnstalleerd als nieuw lid in de volksvertegenwoordiging van Goeree-Overflakkee. In de SGP-fractie maakt hij het formatieteam van 7 leden direct weer compleet. Dit na het afscheid - eerder in deze vergadering - van fractievoorzitter Kees van Dam. Een functie die Hendrik Herweijer heeft overgenomen. Peter Kieviet legde de eed af bij zijn installatie door burgemeester Grootenboer.

Door Jaap Ruizeveld

Peter Kieviet (37) is getrouwd met Marinda van Manen. Samen hebben zij vijf kinderen, drie jongens en twee meisjes. De jongste telg is Anna (bijna 2). Het gezin woont aan de sfeervolle autoluwe Pluvier in Sommelsdijk. Peter is geboren en getogen in Middelharnis. Volgde de PABO (De Driestar) in Gouda en was daarna een jaar verbonden aan een tweetal scholen in respectievelijk Melissant en in Scherpenisse (Tholen). Toen bij deze Zeeuwse christelijk reformatorische basisschool een volledige baan mogelijk werd stapte hij over. Dat werd een succesvolle verbintenis van liefst 13 jaar. Een onderwijsloopbaan van groepsleerkracht (bovenbouw) tot adjunct en vervolgens tot directeur. Inmiddels is Peter al enkele jaren bovenschools directeur van de reformatorische Jhr.W. Versluijsschool in Aagtekerke en de reformatorische Boazschool in Meliskerke.

Net buiten de boot

Peter Kieviet stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 op plaats 8 op de SGP-kandidatenlijst. "Die avond was het best spannend rond de uitslagen die in het Prieel in Sommelsdijk langzaam binnenkwamen. Waren er 6 of 7 of toch nog 8 zetels behaald? Het werden er uiteindelijk 7, dus ik viel buiten de boot. Ik stond er open in", geeft hij aan. "Want vanaf dat moment was het wel belangrijk om stand-by te blijven. Je weet immers niet of er in een latere fase toch een beroep op je wordt gedaan wanneer één van de fractieleden zou uitvallen en je dan een plaatsje zou opschuiven". Daarom was hij in aanloop naar de verkiezingen al actief in de steunfractie, kwam op de kieslijst op plaats 8 en volgde de politieke gebeurtenissen op het eiland. Keek hoe in de SGP-fractie met ervaren vertegenwoordigers het raadswerk werd vormgegeven en vanuit de portefeuilles werd ingevuld. Dat alles op hoofdlijnen. Vooral lette hij op onderwijsdocumenten.

Beschikbaar                                                                                                                                                        

"Begin mei kwam er een verrassend telefoontje van de voorzitter van onze SGP-kiesvereniging. Hij nodigde me uit voor een gesprek en daarin hoorde ik dat fractievoorzitter Kees van Dam zijn raadswerk mogelijk enkele maanden later zou neerleggen. De concrete vraag was: Ben je beschikbaar? Na een periode van afwegen en overdenken, uiteraard overleg thuis en gesprekken op de scholen, mocht ik de vraag positief invullen. Dat ik als SGP-vertegenwoordiger de eed aflegde zal niet verwonderlijk zijn, zegt Peter Kieviet. Het is belangrijk te beseffen dat je voor het raadswerk, dat je doet voor onze inwoners en voor het gehele eiland, Gods hulp vraagt. Niet voor niets luidt het programma van onze partij Betrokken tot in de kern. Van daaruit politiek bedrijven. Gezamenlijk. "In de komende SGP-fractievergaderingen wordt duidelijk welke inbreng van Peter Kieviet verwacht wordt. "Ik ben blij dat ik in een fractie kom waar het goed toeven is", zegt hij.