Vooral op zondag zonnig en warm

Het weekendweer belooft uitstekend uit te pakken met veel zon en zonder meer aangename temperaturen. Eerst echter is het weerbeeld nogal storingsgevoelig: op de woensdag passeerde al een regenstoring.
Nog zo'n enkele oceaanstoring moeten we verwerken voordat 't groene licht gegeven wordt aan de hoge druk tijdens het weekend. Er is een kans dat de belegen waterdrager voor vrijdag weinig regen meer oplevert vanwege het al snelle opkomen van een krachtige uitloper van het Azorenhoog. Dat opkomende hogedrukgebied bivakkeert het weekend boven onze contreien waarbij de luchtdruk op de huisbarometers van Flakkee zal zijn opgelopen tot rond 1032 millibar.

Met zo'n hoog pal boven onze hoofden zal het uitgesproken rustig weer zijn met flink wat zon erbij. De lucht is aanvankelijk nog van tamelijk frisse polaire origine zodat het gedurende de nachten flink kan afkoelen. Landelijk is er zelfs een kleine kans op nachtvorst, maar op ooghoogte komt het waarschijnlijk niet tot vorst.
De verschillen tussen nacht - en dagtemperaturen zijn groot te noemen en kunnen tot 15 graden bedragen. Door die afkoeling kunnen zich ook enkele matineuze mistbanken vormen die verkeersbelemmerend zijn.

Vooral op zondag kan het al vrij warm worden met maxima tot wel 23 graden bij een veelal aflandige wind. Waarschijnlijk is het dan zonovergoten met slechts enkele stapelwolkjes opbollend in een diepblauwe lucht. Er zal weinig wind staan in onze contreien, dus een ideale dag voor buitenactiviteiten lijkt vrijwel zeker.

Wanneer het hogedrukgebied doorschuift naar het oosten van Europa begin nieuwe week, wordt er ruimte gegeven aan uitzakkende lage druk boven Scandinaviƫ. In combinatie met een rug van hoge druk boven de oceaan stelt zich tijdelijk een koele noordweststroming in. Vooral begin nieuwe week kunnen er nog enkele buien meekomen in die stroming vanaf de Noordzee. Met slechts 17 graden in de middag is het dan koel.
Desalniettemin blijven de neerslaghoeveelheden klein met tot pakweg 27 september, dus regen van betekenis komt er nog niet. Langetermijnvisies geven aan dat de herfst waarschijnlijk ook aan de droge kant zal gaan verlopen. Tevens zijn er al voorzichtig wat winterprognoses gegeven en die zinspelen vooral op een zacht winterseizoen. Ondergetekende verwacht juist een wat kouder seizoen, maar daarover veel meer in oktober/november.