Afbeelding
Foto:

Nieuwe directeur Eilandmarketing Michel de Bruin: "De mensen hier zijn trots op hun eiland"

De communicatieman is wel in voor een uitdaging. De afgelopen twee jaar heeft hij een oud boerderijtje verbouwd tot woonhuis. Iedere zaterdag en vakantie stak hij de handen uit de mouwen. "Ik heb uitgerekend dat ik wel zo'n 1500 uur heb geklust. We wonen nu in de schuur waar vroeger de kalfjes stonden." Het eiland was geen onbekend terrein, zijn partner komt uit Dirksland en wilde terug naar haar geboortegrond. Michel wilde graag aan zee wonen en daarom kozen ze voor Ouddorp. Toen het huis bijna klaar was en de verhuizing naar het eiland al in de agenda stond, werd hij door een vriendin geattendeerd op de vacature voor directeur Eilandmarketing. "Ik ben in gesprek gegaan met het bestuur, daar had ik een goed gevoel bij. Ze zijn daadkrachtig en weten wat ze willen, dat past bij mij. Als ik iets voor mij zie, dan doe ik het en denk ik niet aan wat er mis kan gaan."

Verder bouwen

De man die het eiland beter op de kaart moet gaan zetten heeft jarenlange ervaring op het gebied van communicatie en marketing. Zo werkte hij jarenlang bij een reclamebureau, zijn laatste baan was bij de 'The Creative Hub' van Canon. De komende maanden gaat hij aan de slag met de plannen voor 2020 en er staan veel afspraken in de agenda om kennis te maken met eilandelijke ondernemers en andere betrokkenen. "Er is al veel voorwerk gedaan, de afgelopen jaren zijn er goede stappen gezet. Dus daar kunnen we nu verder op gaan bouwen."

Gevraagd naar de unieke punten van het eiland, zegt hij: "Ik moet nog veel ontdekken, maar de gunstige ligging ten opzichte van Rotterdam is een pluspunt. In 35 minuten ben je in de stad. Terwijl je hier wel prachtig en rustig kunt wonen en ook genoeg faciliteiten hebt. Als ik de brug over rij het eiland op en ik zie de zon in het water glinsteren, dan kan ik daar echt van genieten. Tijdens het uitlaten van de hond en fietstochten ontdek ik steeds weer nieuwe, mooie plekken."

Eén verhaal

Ondanks dat het nog maar zijn eerste werkweek is, schetst de directeur een helder beeld van de plannen voor de komende maanden. "We werken aan nieuwe diensten en een nieuwe website voor eilandmarketing. Onze ambitie is om partijen en ondernemers op het eiland ook écht te verbinden en te komen tot één verhaal. Eén van de vele nieuwe ideeën is om in de toekomst een magazine te maken dat bijvoorbeeld een B&B-eigenaar kan aanbieden aan nieuwe gasten. Waarbij ze dan een aantal pagina's van het magazine kunnen personaliseren met informatie over hun accommodatie. Zo help je kleinere ondernemers én draag je hetzelfde verhaal en gevoel uit."

Begint bij bewoners

Op de vraag hoe het toenemend aantal recreanten zich verhoudt tot het woongenot van inwoners, denkt hij even na. "Dat is een dunne lijn. Het is belangrijk dat alles wat we doen om Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten, gebeurt vanuit het oergevoel van het eiland. Het moet passen bij de cultuur en identiteit. Dan trek je ook de juiste doelgroepen aan. Het moet een verhaal zijn dat iedereen begrijpt. Eilandmarketing begint bij de bewoners, dat zijn belangrijke dragers van het merk. Dat geldt ook voor toeristen. Als zij bijvoorbeeld mooie foto's delen op hun social media, dan doen ze ook aan promotie van het eiland. Ik merk in mijn contacten tot nu toe dat mensen hier echt trots zijn op hun eiland. Die trots op de eigen omgeving zie je in de Randstad veel minder." De nieuwkomer op het eiland is nuchter over zijn nieuwe rol als directeur. Met een brede lach: "Het laatste wat ik mij wil voelen is een hotemetoot."