Joodse begraafplaats Dirksland markeren

Dat de Joodse begraafplaats niet algemeen bekend is, kwam naar voren tijdens de dorpswandelingen die de dorpsraad organiseert. Veel deelnemers, ook bewoners van Dirksland, kennen deze bijzondere plek in het dorp niet, hebben er hooguit eens over gehoord en zijn er nooit geweest. Tijdens de wandelingen klonk enkele keren de suggestie om een bordje aan te brengen bij de begraafplaats, een verstilde door groen omgeven locatie met nog enkele grafstenen. De begraafplaats was in de negentiende eeuw in gebruik. Er zijn ook Joodse begraafplaatsen in Goedereede en Middelharnis.
De dorpsraad staat welwillend tegenover de suggestie om de Dirkslandse Joodse begraafplaats te markeren met een bordje. Om dit te concretiseren benadert de dorpsraad de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Dorpswandelingen

De dorpswandelingen zijn tot nu toe een groot succes. Vanaf 1 juni zijn er vijf geweest, die vrijwel allemaal meer dan tien deelnemers trokken. Oud en jong, Dirkslanders, andere eilanders, toeristen en mensen die in het dorp komen wonen of dat overwegen. Ook zijn de groepen 7 van beide basisscholen in Dirksland rondgeleid. Er staat dit seizoen nu nog één dorpswandeling op het programma: zaterdag 14 september, 14.00 uur.
Doel van de dorpswandelingen is mensen kennis te laten maken met de geschiedenis van Dirksland. Dit aan de hand van wat er nog zichtbaar is in het dorp. De dorpsraad is in 2016 begonnen met de wandelingen. Dat was in het kader van de viering van 600 jaar Dirksland.