Catechisatie

Laten we eerst eens onderstrepen hoe belangrijk catechisatie is. Het is onderwijs in de leer van de kerk. In de Bijbel vinden we de boodschap van Gods genade. Die boodschap moet gepreekt worden. Die boodschap moet echter ook worden uitgelegd. Mensen hebben een uitlegger nodig. Belangrijke Bijbelse begrippen zoals bekering, geloof, rechtvaardiging, heiliging en volharding moeten vanuit de Bijbel en vanuit de praktijk worden uitgelegd. Ook onze jonge mensen moeten deze dingen weten. Vandaar dat catechisatie zo belangrijk is. Het is vooral een middel om de prediking beter te kunnen verstaan. Laten we daarom actief proberen de catechisatie aan te vatten. Ouders moeten thuis de stof met de kinderen doornemen. Bij de doop hebben we beloofd onze kinderen in de Bijbelse leer op te voeden. Niemand kan zich aan die taak onttrekken. De catecheten moeten zich inspannen om de stok bij het hart van de kinderen te brengen. Met voorbeelden, maar ook met dingen uit het persoonlijk leven kunnen we onze jonge mensen de dingen duidelijk proberen te maken. Vooral dingen uit het eigen leven spreken jonge mensen in de regel heel erg aan. Laten we daarom niet schromen om iets te vertellen over de dingen die we van God geleerd hebben.

Laten we echter ook onderstrepen dat het geven van catechisatie niet altijd eenvoudig is. De groep kan heel erg verschillend zijn. Sommige jonge mensen zijn vooral gericht op werken met hun handen en anderen moeten het weer van hun hoofd hebben. Het verschil tussen jongeren is er gewoon. Ook kan niet iedereen even gemakkelijk leren. Voor sommigen is het best heel moeilijk, terwijl anderen weer vrij gemakkelijk hun weg vinden. Ook de interesse is nogal verschillend. Sommige jonge mensen doen goed mee, maar anderen zitten op de catechisatie omdat het moet. Kortom, een groep catechisanten vergt best het een en ander. Daarom is gebed voor de catechese geen overbodige luxe. Laten we in de kerk en in huis de catechese omringen met onze gebeden, meeleven en aandacht. Onze kinderen zijn het waard om te horen van de Heere en Zijn dienst. Die dienst is tenslotte een liefdedienst.

Heeft de catechisatie vrucht? Vruchten in het koninkrijk Gods zijn anders dan resultaten in de wereld. Bedrijven maken winst, maar zo werkt het in het rijk van God niet. Daar gaat het om Gods Geest, Die alleen de zegen kan geven. En soms behaagt het de Heere om een eenvoudig woord te zegenen. Het is zelfs nog scherper. De Heere wil meestal door eenvoudige dingen grote dingen uitwerken. Laten we daarom het nieuwe seizoen maar met vreugde en gebed beginnen. Het gaat over de Heere en Zijn heerlijke dienst. God heeft maar een enkel woord nodig om een zondaar te bekeren. We lezen in de Bijbel, leef in uw bloede leef. Het enkel woordje leef kan, door Gods Geest, wonderen werken. Met die wonderdoende God hebben we ook het komende jaar weer te doen. Laten we daarom eenvoudig de dingen doorgeven die God in Zijn Woord heeft geopenbaard. De Heilige Geest kan en wil het gebruiken. De eeuwigheid zal openbaren wat de vrucht van ons werk is geweest. Maar laten we wel de middelen gebruiken en de Heere aanlopen om Zijn onmisbare zegen. God is een God van wonderen, ook vandaag.