Afbeelding
Foto:

De noodzakelijkheid van de bekering

Voor we iets over de inhoud van deze preek zeggen, luisteren we eerst naar de schrijver zelf in het Ten geleide: waarom heeft hij deze preken gehouden? Dat kunnen we lezen in zijn dagboek op 1 januari 1717:

'Ik was op 19 augustus van het vorige jaar (1716) begonnen aan de behandeling van een aantal onderwerpen, die als doel hadden om aan te dringen op het leven en de kracht van de godsdienst. Tijdens de behandeling daarvan preekte ik over het wandelen met God, het onderzoek van de Heilige Schrift en het acht geven op de leidingen van Gods voorzienigheid. Toen ik echter met de behandeling van het laatstgenoemde aangename onderwerp bezig was, werd ik door destijds overheersende aanstootgevende praktijken gedwongen om het te onderbreken. Ik werk er van weggedreven (wat wel vaker mijn lot is geweest) naar het leerstuk van de bekering. Ik begon de behandeling hiervan op 27 januari en zette dit vanuit verschillende teksten voort, waarna ik het pas op 21 oktober daaropvolgend afrondde.'

Op de bladzijden 70 en 71 van dit boek zegt Boston over die aanstootgevende praktijken het volgende:

'Onze volksbruiloften en vaste drinkgelagen, die zulk een stank achterlaten en gepaard gaan met een tot nu toe ongehoorde goddeloosheid, zijn hier sprekende bewijzen van. Zijn dat nu christelijke manieren om arme mensen te helpen? Zal de gift Gode aangenaam zijn als er zo'n vet offer aan de duivel wordt gebracht? Is het liefdadigheid te noemen als de drank de harten en handen van mensen moet neigen tot een gift? Als er geen maatregelen zullen worden getroffen om dergelijke zaken te voorkomen, zullen ze toorn over de gemeente brengen.'

Dus Boston voelde zich gedrongen om zijn gemeente naar aanleiding van deze droevige omstandigheden de noodzakelijkheid van een oprechte bekering voor te houden. Alleen in de weg van geloof en bekering zijn Gods rechtvaardige oordelen af te wenden.

De zoon van Thomas Boston, die ook Thomas heette, heeft 25 jaar naar de dood van zijn vader deze preken uitgegeven. Uit het voorwoord is duidelijk gebleken dat deze preken niet voor druk waren klaargemaakt, maar uitgeschreven voor de preekstoel. Thomas jr. schreef dan ook dat ze vollediger zouden zijn geweest en minder fouten hebben bevat. Toch schreef hij later dat het te hopen is dat, hoewel aan deze preken de nadelen kleven waarmee postume werken vaak vergezeld gaan, zij onder de zegen van God zullen mogen dienen tot bekering van zondaren en om Gods kinderen te versterken en vast te maken in de paden van waarheid en heiligheid. De vertaler van dit boek, ds. M. Krijgsman, sluit zich bij deze wens van harte aan. Het is na de eerste druk in 1992 een 3e herziene druk. De oorspronkelijke titel is: The necessitity of repentace, Londen: Tegg, 1853. Na de verklaring van de tekst komen de volgende onderdelen naar voren: De natuur van de bekering, hoe de bekering in de ziel wordt gewerkt, de waarachtige bekering, de delen van de bekering, de terugkeer van de ziel tot God, zich afkeren van de zonde en in de toepassing de noodzakelijkheid van bekering, acht beweegredenen tot bekering, grote belemmeringen voor bekering en tenslotte aanwijzingen voor het verkrijgen van bekering.

Enkele belemmeringen voor bekering: Gedachteloosheid, liefde en zorgvuldigheden tot de wereld; Vooroordelen tegen de godsdienst; Verwaandheid, ongeloof en het niet omhelzen van Christus en het niet aannemen van de genade van God; Luiheid, waardoor de zaak toch van tijd tot tijd wordt uitgesteld.

Ook enkele aanwijzingen voor het verkrijgen van bekering: Sta ernaar om de zonde in haar ware gedaante te zien; Wees veel in de overdenking van de dood; Laat uw gedachten vaak stilstaan bij het toekomstige oordeel, waar u voor uzelf Gode rekenschap zult moeten geven (Rom. 14:12); Ten slotte, wat u doet, doe dat snel. Hoe eerder u begint, des te gemakkelijker zal het werk zijn

Drie kenmerken van de waarachtige bekering: Droefheid over de zonde; Haat tegen de zonde; Een vast voornemen en verlangen om de zonde te mijden en de plicht waar te nemen.

Wacht u voor aanwezige zonden en voor de gelegenheden daartoe waarvoor wij gevaar lopen; sta op een eerlijke wijze hiernaar met gebruikmaking van de middelen, en een zich benaarstigen om de belemmeringen voor een heilig leven uit de weg te ruimen.

De oproep tot bekering loopt als een rode draad door dit boek. Boston ontneemt een mens ieder excuus om onbekeerd te blijven.

Thomas Boston (1676-1732) heeft bij zijn leven twee gemeente gediend: Simprin en Ettrick. De geschriften van deze Engelse prediker getuigen van een innige godsvrucht en een geheiligde kennis van Gods Woord.