Afbeelding
Foto:

Waardeer het. Repareer het!

Volgens SIRE (Stichting Ideële Reclame) worden er in ons land veel waardevolle spullen weggegooid. Bijvoorbeeld een kapotte radio, een spijkerbroek met een gat of een lekkend koffiezetapparaat. "Wekelijks wordt er alleen al 10,9 miljoen kilo elektrische apparaten en textiel afgedankt. En nog veel meer spullen, die na een kleine reparatie vaak nog prima mee kunnen. Hoe leuk is het zelf een apparaat weer aan de praat te krijgen of zelf aan de slag te gaan met je favoriete kledingstuk, zodat deze weer jaren mee kan? Dat geeft niet alleen veel voldoening, maar pakt ook positief uit voor de wereld en je portemonnee."

Mensen die zelf aan de slag willen gaan, kunnen kijken op de website repareerhet.nl, op YouTube staan talloze video's waarin apparaten stap voor stap worden gerepareerd. Op Goeree-Overflakkee zijn er regelmatig Repaircafés, daarbij staan vrijwilligers klaar om kapotte spullen te repareren. Door mee te kijken tijdens de 'operatie' kunnen bezoekers ontdekken hoe hun apparaat in elkaar steekt en wordt de drempel kleiner om zelf aan de slag te gaan.

SIRE heeft een onderzoek laten doen onder ruim 1100 volwassenen. Daaruit blijkt dat een meerderheid pas denkt aan reparatie als een vervangend apparaat meer dan honderd euro kost. Nederlanders gooien gemiddeld 18 kilo elektrische apparaten weg per jaar. Volgens de organisatie was het vroeger veel meer ingeburgerd om apparaten te repareren, maar wordt er nu vaker gekozen voor het gemak van iets nieuws kopen. Het doel van de campagne is dat meer mensen de handen uit de mouwen te steken, in plaats van een bezoek aan de (online) winkel om direct wat nieuws te kopen.