Afbeelding
Foto:

Op pad met Cor Tanis: "Natuur vind je overal"

Om half tien staat Cor Tanis voor het Diekhuus in Middelharnis. Cor vertelt dat hij sinds mei de wandelingen organiseert als vrijwilliger bij Stichting Gezond Natuur Wandelen. Een stichting die ontstaan is in 2014, en als doel heeft om mensen meer te laten bewegen en bij elkaar te laten komen.

Helemaal gratis

Iedere maand biedt Cor een wandeltocht aan van ongeveer een uur. De deelname is geheel gratis. Vandaag bestaat de groep uit zes personen. Iedereen kan direct bij de groep aansluiten, deelnemers hoeven zich niet vooraf aan te melden. "Iedereen die mee wil wandelen mag mee wandelen, je hoeft er alleen maar om 10 uur te zijn." Cor heeft zich aangemeld als vrijwilliger bij Stichting Gezond Wandelen, dit betekent dat zijn tochten op de website van de stichting worden aangekondigd.

Bladmineerders

Tijdens de wandeling worden er een aantal stops gemaakt, bij deze stops wordt er van alles verteld over de omliggende natuur, van de kleine tot de grote dingen. Niet alleen de organisator zelf vertelt, ook deelnemers geven uitleg over aspecten van de natuur, bijvoorbeeld van alles over een overvliegende buizerd. De roofvogel staat bekend vanwege zijn 'luie' jaaggedrag en miauwende geluid. Ook wordt er verteld hoe bladmineerders (ontzettend kleine larven) bladmoes tussen de bladeren opeten en ter bescherming tegen roofdieren de buitenste laagjes van het blad laten zitten. "De natuur zit overal of dat nu in een groot bos is, of in een tuintje in de stad van een vierkante meter. Je komt overal wel natuur tegen, ook al is dat soms microscopisch klein." Aldus de natuurfanaat.

Na de wandeling gaat de groep naar een horecazaak in het centrum voor een kop koffie. Vooral het sociale aspect is een reden voor de deelnemers om mee te doen. Gezellig samenkomen met een groep, dit vervolgens combineren met een leuke, informatieve wandeling door de natuur wordt gewaardeerd door de deelnemers.

Gezondheid

Volgens de Stichting Gezond Natuur Wandelen neemt bij mensen die meer dan een half uur per dag bewegen het risico op hart- en vaatziekten met dertig procent af. De belangrijkste doelen van deze wandelingen zijn de bevordering van de sociale cohesie en vermindering van gevoelens van eenzaamheid. De wandelingen door de Flakkeese natuur zijn een goede basis voor het maken van nieuwe contacten en vriendschappen.

Natuurwandeling?

Iedere eerste donderdag van de maand wordt er een wandeltocht door de natuur georganiseerd. Het vertrek is om 10.00 uur voor het Diekhuus in het centrum van Middelharnis. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis.