Nog enkele dagen koel en wisselvallig weer

De zonnige zomer van 2019 pakte wederom zeer goed uit met een flink thermisch overschot vooral. Gemiddeld kwam het seizoen op Flakkee uit op bijna anderhalve graad boven de temperatuurnorm. Recordwarm was de zomer niet. De warmste zomer uit de weerkundige historie was die van vorig jaar. Desalniettemin werd toch een keurige derde plaats verdiend het afgelopen seizoen, na de zomer 2003. De komende jaren zullen de reguliere zomers in Nederland en Belgiƫ vaak te warm blijven uitpakken.

Afgelopen zondag startte de weerkundige herfst officieel en tot dusver verloopt dit seizoen wisselvallig. Woensdag passeerde - en ook vrijdag passeert nog een regenstoring die het nodige septemberwater geeft. Tot 11 september kan er zo'n 20 millimeter water zijn bijgevallen in 't toch nog steeds vrij droge zuidwesten. Het is doorgaans aan de opmerkelijk koele kant, zeker na de tropische zaterdag met maxima tot 32 graden. De middagtemperaturen komen veelal niet verder dan een graad of 16, 17 en het waait er soms stevig bij. Zondag zal de iets betere dag van het weekend worden, met minder wind en een afnemende buiendrang. Als we de maandprognose erbij pakken van het Europese centrum voor de middellange termijn, zien we dat het tweede deel van de maand waarschijnlijk weer wat droger en warmer kan worden in onze contreien.

Regelmatig zien we in september dat restanten van tropische cyclonen juist in de Benelux voor fraai nazomerweer kunnen zorgen. Als deze raddraaiers stationair blijven draaien op de 'Atlantiek' veroorzaakt de ligging van deze depressies bij ons voor een diepe zuidelijke luchtaanvoer met warmte uit Afrika. Dan kan het pardoes ruim een week lang voortreffelijk weer worden met iedere dag maxima boven 25 graden.
Zelfs tot ruim na half oktober doet zo'n situatie zich nog wel eens voor, zoals ook in de herfst van 2017. De klassieke herfststormen doen zich tegenwoordig weinig meer voor in het najaar. In 2002 was de laatste. Geringere temperatuurverschillen tussen de poolgebieden en de gematigde zones (zoals bij ons) de afgelopen decennia geven ook minder wind in aanleg. De stormfrequentie in de buurt van Nederland nam dan ook flink af vergeleken bij een jaar of 35-40 terug.