Bistro & Wijnbar Zus
Bistro & Wijnbar Zus Foto:

Enthousiasme over 'vis van eigen bodem'

Bistro & Wijnbar Zus: "Het menu is een leuke uitdaging"

Bistro & Wijnbar Zus in Ouddorp doet al sinds het ontstaan van de wijnbar, anderhalf jaar geleden, mee aan de Week van de Goereese Vis. Het speciale vismenu van Zus bestaat uit een tartaar van kabeljauw als voorgerecht, het hoofdgerecht is rode mul met een kreeftsaus en Stellendamse garnaal. Het nagerecht bestaat uit cheesecake met rood fruit. Ook heeft de wijnbar voor deze week een tarbot die los kan worden besteld, of in het menu als hoofdgerecht kan worden besteld. Voor Zus is het menu een interessante uitdaging, het concept van het restaurant is namelijk anders dan het traditionele voor-, hoofd- en nagerecht. Bij Zus kunnen er in meerdere rondes kleine gerechten worden besteld. Tijdens de Week van de Goereese Vis wordt een nieuwe doelgroep aangesproken met het speciale vismenu. De gasten reageren positief op de gerechten met lokale vis. Eigenaresse Vivian Mijnders: "De versheid van producten staan voor ons centraal, als dit ook nog eens lokaal kan dan is voor ons zeker ook een pluspunt. De lokale producten die wij gebruiken in onze gerechten zijn bijvoorbeeld de friet en de vis." Bij deze nieuwe horecalocatie wordt er dus ook buiten de Goereese Visweek vis van eigen bodem geserveerd.

Eetwinkel 't Hoekje: "Als er iets lokaal in te kopen is dan moet je dat ook doen"

Ook Eetwinkel 't Hoekje in het Centrum van Ouddorp doet mee aan de Week van de Goereese Vis, ze geven hier een eigen draai aan. Tijdens de Week van de Goereese Vis kunnen er allerlei specialiteiten worden gegeten. Zo kun je een garnalenkroket met Stellendamse garnaal bestellen, een maaltijdsalade met vis, een friettopper met gamba, een kabeljauwburger en een Goereese Visschotel. Bij 't Hoekje staan er doorgaans geen driegangenmenu's op de kaart, maar deze hele maand is er een speciaal vismenu. De gerechten uit het menu kan men ook los bestellen. Eigenaar Patrick Bezuijen trekt het menu van de Goereese Visweek door tot een gehele maand. "Gasten kunnen niet alle gerechten van alle horecazaken proeven binnen één week, en ik vind dat dat wel moet kunnen." Patrick hecht veel waarde aan lokale producten, zo zijn de aardappelen, groentes, vlees en vis allemaal lokaal ingekocht. "Wat je lokaal kunt krijgen moet je ook lokaal halen. Gasten vinden het leuk om te horen als bepaalde producten ook daadwerkelijk hier uit de omgeving komen, niet alleen de vaste gasten, maar ook de toeristen." Aldus de gedreven horecaondernemer Patrick Bezuijen.

Beachclub 't Gorsje: "De herkomst van onze producten staat centraal"

De beachclub aan het begin van de Brouwersdam doet al sinds het ontstaan van de Week van de Goereese Vis mee. Het menu van 't Gorsje bestaat vooraf uit een vissoep met Stellendamse Garnaal en vis van de Stellendamse visafslag. Als hoofdgerecht een dikke visplank voor twee personen met verschillende soorten vis gevangen door de Stellendamse vissersvloot en groenten van de Josper Grill. Als nagerecht een Dame Blanche of een Cheesecake met een bolletje ijs. Buiten de Week van de Goereese Vis om houdt de Beachclub zich ook bezig met lokale producten. Barman van Beachclub 't Gorsje Jochem Assenberg van Eijsden: "'T Gorsje is zeker fan van lokale producten, onze eieren halen we bijvoorbeeld lokaal evenals onze vis. Onze broodleverancier zit in Bruinisse, dat is ook nog in de buurt. Verder is de eigenaar ook veel bezig met de oorsprong van onze producten, zodat we weten waar alles precies vandaan komt en wat er met het product gebeurd." De reacties op het menu zijn zeer positief: "Er zijn zelfs gasten die speciaal voor het menu naar de Beachclub komen. Gasten vinden het waanzinnig als bepaalde producten hier uit de buurt komen."

Eetwinkel 't Hoekje
Beachclub 't Gorsje