Zoek de zaligheid

De Heere Jezus heeft zo juist de tempel verlaten en zal daar niet meer terugkomen. Tijdens Zijn laatste bezoek aan de tempel heeft Hij felle woorden gesproken over de huichelarij van de Farizeeën en Schriftgeleerden. Tot zeven keer toe had Hij het 'wee u' over hen uit moeten spreken en had Hij hen Zijn liefdesbetuiging nog eenmaal laten horen. Vol liefde en ontferming sprak Hij: "Jeruzalem, Jeruzalem, gij die de profeten doodt en stenigt, die tot u gezonden zijn. Hoe menigmaal heb Ik uw kinderen willen bijeenvergaderen gelijk een hen haar kuikens bijeenvergadert onder de vleugelen en gijlieden hebt niet gewild". De Heere Jezus heeft gewild maar zij wilden niet. En omdat zij niet wilden zou de tempel verwoest worden. Voorwaar zeg Ik: Hier zal niet een steen op de andere gelaten worden, die niet zal worden afgebroken.
Deze profetie is vervuld toen in het jaar 70 de tempel door Titus werd verwoest. Ziet, uw huis wordt u woest gelaten. Maar er is een 'totdat'. Want Ik zeg u, Gij zult Mij van nu aan niet zien, totdat gij zult zeggen: "Gezegend is Hij, Die komt in de Naam des Heeren".
Eens zal het volk uit Abraham gesproten de Messias toch verwelkomen. Jeruzalem zal door de heidenen vertreden worden totdat de tijden der heidenen vervuld zullen zijn. Jeruzalem is sinds 1967 weer in handen van het Joodse volk en vele Joden keerden en keren uit de verstrooiing terug naar hun land... totdat... gij zeggen zult: "Gezegend is Hij, Die komt in de Naam des Heeren".
Zeg ons, zo vroegen de discipelen aan de Heere Jezus op de Olijfberg nadat zij de tempel hadden verlaten, zeg ons, wanneer zullen deze dingen zijn en welk zal het teken zijn van Uw toekomst en van de voleinding der wereld? Aan de komst, de wederkomst van de Heere Jezus, een komst vol heerlijkheid, gaat een periode van ellende vooraf. Aan die komst gaan bepaalde tekenen vooraf. De Heere Jezus wijst op gebeurtenissen die het einde aller dingen aankondigen. Door de gebeurtenissen in de wereld worden onze gedachten vermenigvuldigd. Wat heeft ons dat allemaal te zeggen? Waar bevinden wij ons? Het antwoord van de Heere Jezus was en is: "Ziet toe, dat u niemand verleide. Want velen zullen komen onder Mijn naam, zeggende, Ik ben de Christus en zij zullen velen verleiden".
Er zullen mensen opstaan, die een andere, een valse heilsleer zullen verkondigen. Een leer naar de mens maar niet voor de mens. Die leer zal velen verleiden. De Heere Jezus roept tegenkrachten op. Wij moeten waakzaam zijn en bidden om de Heilige Geest, Die in al de waarheid leidt. En, zo ging de Heere Jezus voort, gij zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen. Wij horen en weten daarvan. We worden er bijna dagelijks via de moderne media mee geconfronteerd. En wat raken we er aan gewend.
De Heere Jezus roept ons toe: ziet toe, want al deze dingen moeten geschieden maar nog is het einde niet. Oorlogen, wereldwijd, zijn tekenen van de eindtijd maar ze zijn het einde nog niet. De geschiedenis blijft in Gods hand. Er zullen ook hongersnoden en pestilentiën en aardbevingen in verscheidene plaatsen zijn. De hele schepping kreunt voordat de grote dag des Heeren komen zal.
Het zijn de geboorteweeën, die aan de komst van het rijk van Christus vooraf zullen gaan. Maar nog is het einde niet. Al deze dingen zijn maar een beginsel der smarten. Er komt nog een hele geschiedenis. Een geschiedenis van overlevering, van verdrukking, haat en dood van de volgelingen van Christus. Ook daar zien en horen we steeds meer van. Dat alles zal hen overkomen omdat zij de Heere Jezus Christus belijden en verwachten. Dan zullen er velen geërgerd worden omdat zij niet langer kunnen verdragen wat hen over­ komt en dan zullen velen Hem verloochenen. De liefde van hen zal veranderen in haat en zij zullen de getrouwe belijders aan hun vervolgers bekend maken en hen overleveren. Wat zij Christus hebben gedaan zullen zij ook Zijn volgelingen doen. En vele valse profeten zullen opstaan en vele volgelingen maken. Zijn er ooit zoveel sekten en stromingen geweest als nu? Wat is hun werfkracht groot, zelfs onder trouwe kerkgangers. Zij verkondigen dat alles kan en alles mag en dat betekent dat de ongerechtigheid, dat de zonden en de wetteloosheid ongekende vormen zullen aannemen. Alle normen zullen worden omgekeerd en daardoor zal de liefde van velen verkillen. De liefde tot God en tot de naaste. Waar gaan we heen? Maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden. Waarin volharden? Volharden in het geloof. Tijdgeloof en historisch geloof zal het niet redden. Alleen het ware geloof zal overwinnen. De overwinning wordt behaald door te volharden. Waar halen de ware gelovigen de volharding vandaan? Die wordt hen geschonken door Hem, Die sprak: "Wie zal volharden tot het einde, die zal zalig worden". Bij Hem moeten we zijn en bij Hem moeten wij blijven. En Hij geeft door Woord en Geest alles wat nodig is om te geloven en om in het geloof te volharden.
Om te volharden tot het einde. Wanneer zal dat zijn? Het einde zal komen als het evangelie van Gods genade en ontferming voor een wereld verloren in schuld en zonde in de hele wereld gepredikt zal worden tot een getuige­ nis alle volken. Eerder is het werk van God en van Zijn Zoon op aarde niet voleindigd en kan de Zoon nog niet verschijnen op de wolken van de hemel.
We moeten niet zo zeer letten op oorlogen en rampen en wat dies meer zij maar op de loop van het evangelie. Verheugen wij ons in de voortgang daarvan? Dat predikt ons dat het einde van deze wereld nabij is en dat de nieuwe hemel en de nieuwe aarde aanstaande zijn. Dan geen oorlogen en rampen meer. Dan geen ziekte en dood meer. De Heere Jezus Christus zal eenmaal verschijnen op de wolken van de hemel en alle oog zal Hem zien en alle knie zal voor Hem buigen. Een dag van vreugde voor allen, die Zijn verschijning hebben liefgekregen maar een dag van rouw en smart voor allen, die Hem niet hebben lief gekregen.
Die dag is er nog niet. Het is nu nog de dag der zaligheid. Zoek dan de zaligheid bij Hem, Die u en jou kan en wil zaligmaken en allen, die Hem als hun Zaligmaker hebben leren kennen zullen door de verdrukkingen en vervolgingen heen met Hem verheerlijkt worden.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 10 september 1999.