Afbeelding
Foto:

Als we het overleven: over geloof en survival in een meedogenloze wildernis

Vicky, Jenna en Ireland nemen in een opwelling deel aan een wandeltocht door de wildernis van Oregon. Deels om hun vriendin te gedenken en deels om hun eigen problemen te ontvluchten. De wandeltocht en de gevaren van de wildernis blijken zwaar onderschat te zijn door de vrouwen. Al snel komt het aan op overleven. Hoewel het af en toe flink botst onderling, hebben ze elkaar nu hard nodig om staande te kunnen blijven.

Oud zeer

Er blijkt ook nog onuitgesproken oud zeer te zitten tussen de vriendinnen. Gaandeweg worden de vrouwen niet alleen met elkaar en de gevaren van de bergen geconfronteerd, maar misschien nog wel het meeste met zichzelf. Als de gids overlijdt zijn de vrouwen volledig op zichzelf aangewezen. Zonder enig idee waar ze zijn of de mogelijkheid tot communicatie met de buitenwereld moeten de drie ongetrainde vrouwen uit een gebied zien te komen waar het wemelt van de wilde dieren en de weersomstandigheden zeer onvoorspelbaar zijn.

Vanuit het gezichtspunt van de moederkloek Jenna, de perfectionistische Vicky en de veganistische Ireland wordt een ijzingwekkend gevaarlijke tocht door de bergen beschreven. Al lezend leer je de vrouwen goed kennen: Jenna's leven draaide zó intensief om dat van haar kinderen dat ze toen ze eenmaal het huis uit waren geen idee meer had hoe ze verder moest leven. Ook worstelt ze met haar overgewicht. Vicky's toewijding aan het project van Cambridge Ministries over het huwelijk ging ten koste van de zorg voor haar gezin en de traumatische jeugd van professor Ireland zette zich voort in een moeizaam leven als volwassene.

Af en toe zijn de gebeurtenissen onderweg zó dramatisch dat je je soms afvraagt of het niet een beetje veel van het goede is.

Uitzicht en gespreksvragen

De les die de schrijfster mee wil geven dat alles wat in het hart en gedachten belangrijker wordt dan God het uitzicht op Hem vertroebeld. En dat er, ondanks moeilijke levensomstandigheden, voor de vrouwen sprake is van een (her)nieuw(d) uitzicht op Hem.

Een roman over hernieuwde vriendschap, geloof, survival in de wildernis en teruggeworpen worden op jezelf. Het boek bevat 15 gespreksvragen om bijvoorbeeld op een leeskring over door te praten

Christina Suzann Nelson woont met haar man en vier kinderen in Oregon. 'Als we het overleven' is haar eerste boek.