Afbeelding
Foto:

Steeds minder huizen te koop

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op het eiland zijn steeds minder 'te koop-borden' te zien. Het aantal woningen dat te koop staat daalt hard. Volgens het platform Huizenopflakkee.nl staan er momenteel 550 huizen te koop. Een jaar geleden was het aanbod nog een stuk groter, toen stonden er nog zo'n 750 woningen te koop.

Tekst: Martijn de Bonte

Tijdens de economische recessie piekte het aantal woningen met een te koopbord in de tuin. Toen bestond de woningvoorraad op Goeree-Overflakkee uit 1500 woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning was in 2018 krap 260.000 euro. Dat is een stijging van ruim vijftienduizend euro ten opzichte van 2017. De huizen op het eiland zijn aanmerkelijk voordeliger dan in de Randstad. In hoofdstad Amsterdam is de gemiddelde huizenprijs twee ton hoger dan in de gemeente Goeree-Overflakkee.

In de regio zijn er flinke verschillen, op buureiland Schouwen-Duiveland kost een gemiddelde woning 274.000 euro. Op Tholen is een woning aanmerkelijk goedkoper, daar ligt de gemiddelde huizenprijs net boven de twee ton. In de Hoekse Waard zijn de prijzen vergelijkbaar met Goeree-Overflakkee.

Het aantal woningen dat te koop staat daalt, de meeste huizen worden momenteel al binnen zes weken verkocht en de verkoopprijzen stijgen gestaag. Daardoor is de woningmarkt ook op het eiland veranderd van een kopersmarkt in een verkopersmarkt. Dat wil zeggen dat de macht steeds meer bij de verkoper ligt. Al is de situatie in vergelijking met de oververhitte markt in populaire steden nog steeds kalm en beheersbaar.

In steden als Amsterdam en Utrecht is het niet ongebruikelijk dat er tientallen of zelfs meer dan honderd gegadigden afkomen op een kijkdag. De belangstellenden moeten snel een bod te doen boven de vraagprijs, het liefst met zo min mogelijk voorbehouden. De hoogste bieder gaat er met de woning vandoor. Daarbij vergeleken is de woningmarkt op Goeree-Overflakkee, ondanks het dalende aanbod, een 'oase van rust'.