Afbeelding
Foto:

Massamoordenaar in de slaapkamer…?

Wie 's avonds nog even buiten wilde zitten moest zich - ondanks de warmte - toch goed aankleden of andere preventieve maatregelen treffen, want ook muggen waren dan in actie. Verzot op wat bloed zoeken deze vrouwtjesdieren een ontbloot lichaamsdeel op en bijten daarin om wat bloed af te tappen. Uit het bloed halen ze eiwitten die belangrijk zijn bij de voortplanting van muggen. Menigeen zal in de zomernachten dan ook als gevolg van rond zoemende muggen enkele slaapuren hebben gemist en verwoed gejaagd hebben op zo'n monster.

Binnenkort verschijnt een boek van Timothy C. Winegard in Nederland onder de titel 'Mosquito'. Daaruit blijkt dat de mug inderdaad een monster is. Nu valt het monsterachtige van onze 'vaderlandse' muggen wel mee. Maar wereldwijd hebben familie van deze diertjes heel wat leed op hun geweten. De Telegraaf kopte deze week zelfs "Mug grootste massamoordenaar ooit". Uit het boek blijkt dat muggen in het verleden zelfs hele legers op de vlucht hebben gejaagd. Maar meer slachtoffers maakten deze vliegjes als overbrenger van gevaarlijke ziektes, zoals malaria, knokkelkoorts en chikungurnya. Ook is het diertje de verspreider van het zika-virus. De mug maakt dan ook miljoenen slachtoffers per jaar en daarom is deze kop van De Telegraaf nu niet overdreven.
De muggen in Nederland zijn over het algemeen niet gevaarlijk. Wel irritant, lastig en de oorzaak van nachtelijke woede-aanvallen. Als we kijken naar wat de mug in andere landen op haar geweten heeft, dan mogen wij niet klagen, misschien moeten we haar dan maar een beetje gedogen.