Aanmerkelijk koeler Noordzeeweer

Twee weken terug zag het er al naar uit dat de laatste fase van augustus warm zou gaan worden.
Afgelopen woensdagmiddag beleefden we de slotdag van de opvallend late hittegolf in het jaar. Ook in 2001 was het in de laatste fase van augustus zeer warm met een hittegolf die duurde van 22 tot 26 augustus. Zelfs tot half september kan het nog royaal tropisch warm worden met maxima tot 34 graden.

De hitte van de afgelopen dagen was niet echt een zware last daar de nachten nog voldoende afkoelden.
Vorige week daalde de temperatuur soms zelfs tot 7-8 graden tijdens enkele nachten in het binnenland.
Later op woensdag was er meer bewolking en kon al een bui losgelaten worden in de onstabiele atmosfeer.
Op donderdag viel er nog een restbui, maar de augustuszon kwam er toch weer geleidelijk aan te pas.
Het is inmiddels een stuk koeler geworden met middagtemperaturen van amper meer dan 20 graden. Vrijdag en zaterdag beloven weer twee hele aardige dagen te worden waarop het nagenoeg droog blijft.

Vooral op zaterdagmiddag kan het weer nipt zomers warm worden vlak voor een naderende storing uit.
Op zondag neemt de kans op een bui toe en ook de dagen daarna blijft die licht wisselvallige tendens.
De depressieactiviteit richting Schotland lijkt wat te zullen toenemen waardoor storingen makkelijker tot het Noordzeegebied kunnen doordringen. Vooral de bovenluchttemperaturen neigen te gaan dalen vanaf het weekend. In combinatie met relatief warm water genereert dat soms extra actieve buien die met name in deze tijd van het jaar flink kunnen uitpakken in de gebieden die grenzen aan deze wateroppervlakten. Of er sprake zal zijn van een serieuze weersomslag is nog niet helemaal duidelijk nu. Inmiddels is de maand augustus (na 'n koele eerste helft) bijna een graad te warm verlopen al met al op de Eilanden.

Droog is de maand ook nog steeds, vooral in Zeeland, Brabant en in het oosten van Drenthe. Bij Katwijk aan Zee viel echter al bijna 150 millimeter regen, inclusief de meest recente buien. Opvallende verschillen in neerslag tussen de noordwestpunt van Flakkee en de zuidoostzijde van 't eiland. Respectievelijk 44 en 82 millimeter. Aan de 'landkant' was het dus bijna twee keer zo neerslagrijk.

Door weerman Marc Putto