Afbeelding
Foto:

Zuiderdiepgorzen in gebruik genomen

'Alles stroom, alles verandert'

Voordat het bijzondere moment van ingebruikname plaatsvond, werd er eerst een aantal toespraken gehouden in een schuur aan de rand van het gebied. De sprekers waren heel ingenomen met dit bijzondere stukje natuur aan de rand van Scheelhoek.
Gebiedsmanager van Natuurmonumenten Ralf Joosse verzekerde dat de Zuiderdiepgorzen prima past in het beleid om een dynamische delta te creëren. Joosse noemde een klein stukje van de voorgeschiedenis van het gebied dat onderdeel is van de gebiedsontwikkeling Noordrand Goeree-Overflakkee. In het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, waarin zes verschillende natuurorganisaties - ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds - nauw samenwerken bij het natuurherstelplan voor het Haringvliet. Zowel voor natuur- als recreatiegebied zijn plannen ontwikkeld. Hierbij hebben de organisaties een belangrijke financiële bijdrage ontvangen van de Nationale Postcode Loterij.
De natuurorganisaties hebben bij de ontwikkeling van de Zuiderdiepgorzen nauw samengewerkt met verschillende instanties, zoals de gemeente Goeree-Overflakkee, het Waterschap Hollandse Delta en de Provincie Zuid-Holland. De heer Joosse dankte allen, ook de agrariërs van de nabij liggende percelen. Bij de inrichting heeft men, aldus Joosse, goed nabuurschap in de praktijk gebracht door regelmatig met de akkerbouwers te overleggen.

"Complex"

Wethouder Daan Markwat noemt de realisatie van de Zuiderdiepgorzen en de ontwikkelingen aan de noordrand van het eiland een "complexe gebiedsontwikkeling". In 2016 werd de intentieovereenkomst getekend voor het gebied Noordrand Goeree-Overflakkee en nu worden de Zuiderdiepgorzen geopend. "Dit is heel snel, in bestuurlijke termen gesproken", aldus Markwat. De complexheid van het plan ligt aan de verschillende voorwaarden die bij de planvorming zijn betrokken, zoals de windopgave (er worden later ook windmolens in het gebied geplaatst), de compensatie van de natuur en de recreatie-doelstellingen. Volgens de wethouder is het succes te danken aan de manier van werken, waarbij verschillende zaken aan de voorkant met elkaar zijn afgestemd.

Kansen

Programmadirecteur Nico Kleij van de Provincie Zuid-Holland sprak zijn waardering uit voor het behaalde resultaat. Hij verzekerde dat natuur op de as Rotterdam - Antwerpen heel belangrijk wordt en dat de Noordrand hierin ook een belangrijke rol kan spelen. Ook kijkt de provincie nog wat men in dit kader nog bij de Grevelingen kan ontwikkelen. Hij verzekerde dat bij de planvorming met heel veel belanghebbenden rekening is gehouden.

Ludieke opening

Uitgenodigd door de filosoof Heraclites namen Hans Kleij, Daan Markwat, Bas Roels van het Wereld Natuurfonds en Ralf Joosse plaats op vier opgestelde energiefietsen. Met de door hen opgewekte energie werd het lied Panta Rhei ('alles stroomt, alles verandert') van Lenny Kuhr afgespeeld.
Aan Heraclites wordt de uitspraak Panta Rhei toegeschreven. Ted Sluijter had rol van Heraclites toegedeeld gekregen. Hij vertelde dat 'stroming' het verbindende thema moet zijn voor de Zuiderdiepgorzen. Bezoekers kunnen via de paden door het gebied stromen en ook worden er aan de rand van het gebied windturbines opgesteld die stroom opwekken. Verder is de wens van Natuurmonumenten om ook water door de gorzen te laten dat vanuit zee het Zuiderdiep kan worden ingelaten. Hier lopen nog procedures voor. Sluijter hoopt dat dat proces nu in een stroomversnelling zal komen…


Zuiderdiepgorzen

De Zuiderdiepgorzen, aan de noordkant van het eiland, zijn ongeveer 80 hectare groot. In het gebied zijn kreken gegraven en ondieptes gemaakt. En een paar maanden geleden is er een verbinding gemaakt met het Zuiderdiep. Ook is er gras ingezaaid om te voorkomen dat in de beginsituatie voor de omringende landbouw ongewenste kruiden de overhand nemen. Kort geleden is het fiets-/wandelpad door het gebied gereedgekomen. Het gebied krijgt daarom steeds meer bezoekers die op de fiets of te voet de Zuiderdiepgorzen gaan verkennen. Straks zal er ook nog een doorlopende route worden gerealiseerd.


Gebiedseigen natuur

De Zuiderdiepgorzen is "Een gebied met kreken, slikkige oevers en vochtige graslanden, natuur die van oudsher hoort bij een Deltagebied. Zelfs dit voorjaar namen gelijk al vogels de kans om er te gaan broeden. Soorten als kievit, kluut, graspieper en veldleeuwerik bijvoorbeeld. Maar ook een verrassende gast als de kwartel. Daarnaast hebben ook trekvogels een korte of langere stop gemaakt in de Zuiderdiepgorzen. Een grote groep bontbekplevieren bijvoorbeeld, afkomstig uit het overwinteringsgebied in Afrika en op weg naar hun arctische broedgebied", aldus boswachter Ted Sluijter.

Het fietspad door de gorzen.
Na de opening was er tijd voor een klein rondje Zuiderdiepgorzen.
Heraclites (Ted Sluijter) spreekt de genodigden toe. Kort voor de openingshandeling. (Foto: Rody Vlietland)