China

Laten we beginnen met de gedachte dat handel belangrijk is voor de wereld en de welvaart van mensen. Het valt te berekenen dat mensen er voordeel bij hebben als landen vrij kunnen exporteren naar andere landen. Sommige landen lenen zich wat klimaat betreft heel goed voor de teelt van bepaalde gewassen. Het is daarom goed als ook andere landen daarvan kunnen profiteren. Andere landen hebben weer lagere lonen, zodat arbeidsintensief werk daar verricht kan worden. Zo verplaatst de scheepsbouw, die erg arbeidsintensief is, zich over de wereld en komt in de landen met de lagen lonen terecht. China is wat dat betreft de laatste decennia uitgegroeid tot een land waar veel gemaakt wordt. Overigens is ook India een land wat heel sterk in opkomst is. Ook daar wonen veel mensen en worden veel dingen gemaakt. Kortom, handel kan voordelen hebben voor allen die er aan deelnemen. De huidige welvaart is mede te danken aan de wereldwijde handelsstromen. Vooral de laatste 20 jaar is de internationale handel heel erg toegenomen. Heel veel producten worden in andere landen gemaakt. Ook komen gewassen en meel vaak uit landen waar de productiekosten een stuk lager liggen.

Het is echter wel belangrijk dat handel eerlijk plaatsvindt. Er moet natuurlijk wel een zekere gelijkheid zijn tussen landen die handeldrijven. Het kan niet zo zijn dat China goederen zwaar subsidieert om ze vervolgens aan de wereld te verkopen. Op die manier ontstaat er een oneerlijke handel, die bovendien nog wordt versterkt doordat China zich ook niet veel gelegen laat liggen aan octrooien en andere zaken. Dingen worden soms gewoon nagemaakt en doorverkocht, terwijl het eigendom van de vinding in de westerse landen ligt. Op dit punt hebben zich in de achterliggende tijd hele rare dingen voorgedaan. Het blijkt keer op keer dat China zich niet houdt aan regels voor eerlijke handel. President Trump heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat hij hiermee niet akkoord kan gaan. Het is heel begrijpelijk dat de VS zich niet laten leegroven door een land als China. Het zal daarom best de nodige moeite kosten om dit land in het gareel te dwingen. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Maar Trump heeft zonder meer een punt als hij op dit punt een strakke lijn volgt. Er is al te lang en te veel toegegeven aan China. Dat het zou gaan wringen moet niemand verbazen.

Het hele conflict brengt ook bij de mondiale problemen waar de wereld voor staat. Tot op de dag van vandaag leven we onder de Amerikaanse paraplu. Daar wordt verschillend over geoordeeld, maar er zal wel niemand zijn die graag onder de paraplu van China wil leven. Er zijn in dat land minderheidsgroepen die niets te zeggen hebben. En ook wat er rond Hongkong gebeurt roept vraagtekens op. We kunnen daarom blij zijn dat Amerika het grootste en machtigste land in de wereld is en nog lang zal blijven. Er is mogelijk veel aan te merken op de VS. Ook komt het doen en laten van Trump niet altijd aangenaam over. Maar letten we op de realiteit, dan is een wereld onder Amerika verre te verkiezen boven anderen. Het zijn de Amerikanen die Europa tot tweemaal toe hebben gered van de dictatuur. Op Margraten kunnen we zien wat het dat land heeft gekost. Daarom mogen we er Gods goede hand in zien dat we op deze manier in een vrij land mogen leven. Er zijn helaas genoeg plaatsen op de wereld waar het anders is.