Voluit zomers augustusweekend

Zonder meer mooie weersvooruitzichten richting het einde van de week met zomerse temperaturen.
De maand augustus die tot en met het voorbije weekend ongeveer een halve graad te warm was, zal z'n thermische uitloop nog wat prolongeren. Medio volgende week zal het opgebouwde temperatuuroverschot ongeveer een hele graad belopen, gezien de warmte die nog aanstaande is de komende zeven dagen.

Eigenlijk gaat een lagedrukgebied bezuiden IJsland voor het mooie en warme weer zorgen op Flakkee. Later trekt de raddraaier door richting Schotland maar diept niet verder uit. Aan de zuidoostflank van dit laag ontpopt zich een stevige uitloper van het Azorenhoog die stabilisatie geeft. Daardoor lossen de meeste wolken op in de aanvoer naar - en boven Nederland. Het is inmiddels nagenoeg zonovergoten geworden en dat is ook zo in 't weekend waarbij het uiteraard gedurende een hele reeks dagen geheel droog blijft in het zuidwesten van Zuid-Holland en uiteraard ook in de rest van Nederland.
Het hogedrukgebied komt met de spil nagenoeg uit boven de Benelux en loopt daarna oostwaarts weg.
Vooral richting - en tijdens het weekend wordt het dus (hoog)zomers warm met maxima in de buurt van de 28 graden. Of we de 30 graden (dit weekend) al halen op de Eilanden is de vraag, maar 28 is ook al goed.
De zon kan zo'n tien uren maken per dag en veel meer dan enkele vriendelijke stapelwolken zijn er niet.
Voor de watersport zal er net genoeg wind aanwezig zijn en meestentijds waait het matig op het water.

Het vervolg voor de laatste fase van augustus is niet onaardig. In grote lijnen houdt het droge weer aan waarbij het gemiddeld gezien aan de warme kant blijft. De serieuze warmte met tropenwaarden duurt waarschijnlijk tot woensdag waarna een kleine buienstoring enkele stofbuien zou kunnen opleveren.
Een serieuze depressiedoorbraak lijkt nog niet in zicht tot in de eerste septemberweek.

Augustus is in een deel van het land al een natte maand aan het worden met tot ruim 140 millimeter maandregen tot nu toe. In het zuidwesten viel zeker in bepaalde kustgebieden aanmerkelijk minder regen.