Afbeelding
Foto:

Vrouwenvereniging Prisca en Acti Agimus: "Bezinning, ontmoeting en meeleven met de naaste centraal"

Hoewel de jaarlijkse zomerpauze van de vrouwenvereniging al is begonnen, is een aantal bestuursleden van beide verenigingen graag bereid om op een zonovergoten zomermiddag te vertellen over 'hun' vereniging. In de tuin van medebestuurslid Arina Hofman zijn inmiddels nog vijf bestuursleden aangeschoven in de persoon van Petra de Blois, Petra Kardux, Joke Knöps, Connie Kooij en Corine Struik.
De koffie en thee staat klaar en in een ontspannen sfeer vertellen de dames waarom ze al langer of korter lid zijn van 'hun' vereniging en waarom ze hopen dat er nog veel meer vrouwen van de gemeente zich aan zullen sluiten bij Prisca of Acti Agimus. "Het is zó mooi om je samen te verdiepen in de Bijbel, elkaar te ontmoeten en iets voor de ander te mogen betekenen. Deze ervaring gunnen we nog veel meer vrouwen en daarom doen we de oproep om vooral eens bij ons langs te komen op een verenigingsavond."

Samen optrekken

Nu eerst een stukje geschiedenis. Het begon allemaal in 1964. Op 14 februari werd vrouwenvereniging Prisca opgericht. Pas later, in 1980 om precies te zijn, werd Acti Agimus (de Latijnse naam betekent 'bewerkt zijnde, werken wij') geïnstitueerd.
Aanvankelijk was Prisca met name een zendingskrans en werd Acti Agimus opgericht met als doel zich te richten op de wat jongere vrouwen in de gemeente. "In de praktijk loopt het qua leeftijd niet zo'n vaart hoor," glimlachen de dames. Het blijkt dat leeftijdgrenzen niet zo strikt worden gehanteerd en dat vrouwen zich vooral aansluiten bij de vereniging waar ze zich het meest thuis voelen qua invulling en opzet van de avonden. "Bij Prisca gaan we na de koffiepauze, tijdens het voorlezen uit een boek met een Bijbels thema, meestal creatief aan de slag of luisteren naar wat voorgelezen wordt. En bij Acti Agimus gaan de vrouwen na de pauze in groepjes uiteen om aan de hand van stellingen of vragen over de inleiding verder met elkaar door te spreken."
De leeftijd van de leden loopt sterk uiteen. "Samen tellen we op dit moment 66 leden en de vrouwen die onze verenigingen bezoeken zijn tussen de 25 en 86 jaar. De ondergrens qua leeftijd ligt bij Acti Agimus iets lager dan bij Prisca. Maar het ontloopt elkaar niet zo heel veel. Het is mooi en leerzaam om met vrouwen van heel uiteenlopende leeftijden samen op te trekken. "

Meeleven en goede doelen

"De naam Prisca komt van Priscilla. In de Bijbel wordt haar naam onder meer genoemd in de Handelingen van de apostelen en de brief aan de Korintiërs. "Priscilla was een godvrezende vrouw die samen met haar man Aquila onvermoeibaar bezig was met het verbreiden van het Evangelie." Zoals Priscilla steeds bezig was met het Woord van God, zo staat ook op de verenigingsavonden de Bijbel centraal. "Naast het overdenken van de meditatie rondom een aantal Bijbelverzen is er ook veel ruimte voor gezelligheid. We nemen om de beurt iets lekkers mee voor bij de koffie en er is een ruime pauze om elkaar te ontmoeten en bij te praten."
Na de pauze gaan, zoals gezegd de dames die willen, creatief aan de slag. "Sommige vrouwen gaan aan de slag met het maken van kaarten of borduren, anderen breien of haken".
Een andere belangrijke doelstelling voor Prisca is het sturen van post aan zendingswerkers en hun kinderen. "Naast het versturen van post zamelen we geld in voor de zending en andere goede doelen. Ook gaan we als leden onderling bij elkaar op bezoek bij bijvoorbeeld ziekte of een jubileum en kunnen mensen met een beperking rekenen op een bezoekje van onze leden."
Verder organiseert Prisca samen met Acti Agimus de jaarlijkse voorjaarsverkoping ten bate van het goede doel.

Peren plukken

Ook Acti Agimus draagt op verschillende manieren een steentje bij aan het meeleven binnen de gemeente. Daarnaast organiseert ze vrouwenochtenden waarbij alle dames uit de gemeente welkom zijn. "Op deze manier willen we ook de eenheid bevorderen binnen de gemeente. We nodigen dan bijvoorbeeld een deskundige uit die komt spreken over een opvoedkundig onderwerp of bijvoorbeeld autisme. Of we gaan dieper in op thema's als rouw en verlies en het belang van goede communicatie. Goede doelen waar we geld voor inzamelen zoals bijvoorbeeld Elim, Gevangenenzorg, Helpende Handen of Dovenzorg worden vaak toegelicht aan de hand van een presentatie. En af en toe organiseren we iets creatiefs, zoals handletteren of een avondje mozaïeken voor een hulpproject in Cambodja.
Een van de hoogtepunten van het verenigingsjaar is, na de kerst- en paasviering, het jaarlijkse peren plukken in de Melissantse boomgaard van de familie Van Rossum. De opbrengst van deze actie is bestemd voor de zending. "Dit is altijd een enorm gezellige ochtend. We eten zelfgebakken appeltaart bij de koffie en steken intussen flink de handen uit de mouwen. En zo kunnen we aan het eind van een ontspannen en welbestede ochtend een mooi bedrag aan het zendingswerk overmaken."

Nieuwe leden welkom!

Zoals gezegd hopen de dames van het bestuur dat nog meer vrouwen de gelederen komen versterken. Eensgezind: "Nieuwe leden zijn van harte welkom. Kom gerust eens de sfeer proeven. Je krijgt er zoveel voor terug. Het is belangrijk om samen bezig te zijn met het onderzoeken van Gods Woord. We leren van elkaar en hebben het daarnaast ook gewoon heel gezellig samen. Daarnaast kun je nieuwe mensen leren kennen die je anders niet zo snel zou ontmoeten en draag je door je lidmaatschap ook een steentje bij aan het goede doel.
Meer informatie: www.gergemdirksland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding