Gezonde vakantievetten

We kennen drie soorten vetten: Verzadigde vetten, die voorkomen in bijvoorbeeld vlees, melk en melkproducten, koek, cacao en snacks. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals in olijfolie, pinda's, olijven en veel noten. De meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals voorkomen in lijnzaadolie, walnoten, zonnebloemolie en vette vis (o.a. tonijn, haring, makreel, ansjovis, zalm).

De verzadigde vetten zijn ongezonder en een teveel hiervan brengt allerlei gezondheidsrisico's met zich mee.

Omega 3, 6 en 9 zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze worden ook wel essentiële vetzuren genoemd, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en u ze dus via voeding moet binnenkrijgen. Omega 9 vetzuren komen onder andere voor in olijfolie. Ze werken cholesterolverlagend en dragen bij aan een meer elastische celwand. De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetten is een balans. Echter, door onze moderne leefstijl en voedingsgewoonte, krijgen we veel te veel omega 6 vetten binnen. De verhouding die 4:1 zou moeten zijn, is nu 10-20:1. Omega 6 is weliswaar onder andere een cholesterolverlagend, maar doordat de verhouding in het lichaam compleet scheef is en daarmee de vorming van omega 3 vetten geremd wordt, kan het juist een tegenovergesteld gezondheidseffect hebben.

Daarmee kom ik dan meteen op de omega 3 vetzuren. Plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, bevat alfa linoleenzuur. Daarnaast zijn er de visoliën: EPA en DHA. De omega 3 vetten hebben de volgende effecten: Het herstellen van de vetzuurbalans in het lichaam, cholesterol- en bloeddrukverlagend, het bevorderen van het afweersysteem, onstekingswerend, anti-allergisch, positieve invloed op de hormoonhuishouding, de gewrichten, de hersenfuncties, het gezichtsvermogen en het bevorderen van een geestelijke balans. Toch een goede reden om te zorgen dat u voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt.

In principe zou een goed en uitgebalanceerd voedingspatroon voldoende moeten zijn. Toch kan het raadzaam zijn om supplementen te nemen, omdat zelfs als u vaak, zelfs iedere dag 100-200 gram van de juiste vis eet, het toch nog moeilijk is om de gewenste hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. De Nederlandse gezondheidsraad adviseert 200mg EPA en 200mg DHA per dag. Let u er wel op als u een supplement wil kopen: het gaat er uiteindelijk om hoeveel EPA en DHA er in zit. EPA en DHA hebben iets andere aandachtsgebieden in het lichaam. Daarom kan het verstandig zijn om ook te letten op die verhouding. Belangrijk is in iedere geval om te onthouden, dan we vooral van omega 3 vetten te weinig binnen krijgen.

Heeft u vragen over uw geneesmiddelen, over bijwerkingen of over het gebruik ervan. Neemt u dan gerust contact op met de apotheker. Ook is het mogelijk om uw medicijnen samen met u allemaal uitgebreid door te nemen.