Afbeelding
Foto:

Voor jou gelezen: Van Adam tot Zegen, dierenvriendschappen en een herinneringsboek

Mijn grote vriendenboek

"Als je een dag een dier zou mogen zijn, wel dier ben je dan het liefst?" Zomaar een vraag uit het vrolijke invul-vriendenboekje gebaseerd op écht bestaande dierenvriendschappen. Deze grote vrienden bestaan namelijk echt. Zo is beer Muschi dikste vrienden met Mäuschen. 'Muis' is een grijze kater van vier kilo zwaar, terwijl Muschi zo'n 500 kilo aantikt op de weegschaal. Aandoenlijk om te lezen dat Muschi de visjes die hij vangt deelt met Mäuschen. Hond Milo is onafscheidelijk van Bonedigger, zijn stoere leeuwenvriend. Heel leuk om samen met kinderen de foto's van de genoemde dieren op te zoeken op internet.
In het invulboek is ruimte voor 28 vrienden. Veel ruimte om te schrijven, leuke vragen, vrolijke illustraties, met de onderliggende boodschap dat elke vriendschap waardevol is.
Het vriendenboekje is geschikt om in te vullen voor kinderen tot ongeveer een jaar of tien.

Bijbels ABC

"De J is van Jona/die verstopt zat in een boot./ Drie dagen zat hij in een vis./God redde hem van de dood."
Voor peuters en kleuters verscheen een Bijbels alfabet op rijm. Het hele alfabet komt aan de hand van bekende Bijbelverhalen en thema's aan de orde. Denk aan Adam en Eva, Noach, Ruth, Lazarus, Paulus en Simson.
Ook Bijbelse begrippen als herder, vrede, zegen en opstanding kregen een plekje. "De Z is van zegen,/het mooiste wat God geeft./ Dan is Hij altijd bij je,/zo lang als je leeft."
Mooi dat het papier voor dit kinderboekje op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier is geproduceerd.

'Nu jij hier niet meer bent'

"Wat gebeurt er allemaal als iemand is gestorven?" Corine de Jong, uitvaartondernemer en christen, weet vanuit haar werk dat het erg belangrijk is om kinderen, ook op jonge leeftijd, te begeleiden en zoveel mogelijk te betrekken na het overlijden en bij het afscheid van een dierbare.
Aan de hand van dit boekje kunnen herinnering worden opgeschreven, foto's opgeplakt of tekeningen gemaakt. Kinderen van 4 tot 14 jaar vertellen over hun ervaringen en begrippen die rondom het afscheid aan de orde komen worden uitgelegd. De schrijfster geeft met eenvoudige en ingetogen woorden informatie over begrippen als bijvoorbeeld de rouwkist, afscheidsdienst, begrafenis en grafsteen. Er is naast het informatieve gedeelte bewust veel ruimte gereserveerd om herinneringen op te schrijven, te tekenen of in te plakken.
De sobere, aansprekende illustraties zijn in zwart-wit gehouden. Dit informatie- en herinneringsboekje kan een goed hulpmiddel zijn om het gesprek aan te gaan als ouder met een kind na het overlijden van een dierbare.

Jolanda Driesse

Afbeelding
Afbeelding