Afbeelding
Foto:

Paalkamperen is legaal alternatief voor wildkamperen

Paalkamperen kan op een paar plekken in Nederland. Ergens in het bos staat er een paal waar maximaal drie tenten omheen mogen staan. Er zijn geen voorzieningen, zoals toiletten en douches. Wel zijn er een paar basisregels. Een kampvuur maken is niet toegestaan en je mag er niet langer dan 72 uur kamperen. Het is wel toegestaan om eten te bereiden op een gasbrander. De kunst van het paalkamperen is van weinig alles te maken. Alles wat je nodig hebt, moet passen in een rugzak.

Op social media verschijnen de eerste positieve reacties. Iemand die ergens in Drenthe kampeerde, stelde vast dat de vogelgeluiden bijna oorverdovend zijn door de heerlijke stilte. Ook komt er iets van het 'oermensgevoel' bovendrijven. Staatsbosbeheer prijst het aan: 'Wilder kan niet, even helemaal terug naar de basis. Overnachten onder de sterrenhemel op een stille plek in de natuur is een bijzondere beleving, met kans op een ontmoeting met een edelhert, bever, ree of wild zwijn.'

Het tegenovergestelde van wildkamperen is glamping. Dat woord is een samenvoeging van 'glamorous' en 'camping', en staat voor een luxe vorm van kamperen. Naast een groot en volledig ingericht huis zijn er ook meer voorzieningen op de camping, zoals verwarmde (privé-)zwembaden en een goed restaurant. Glamping is ontstaan in Zuid-Afrika. Rijke ontdekkingsreizigers kwamen vanuit Europa naar Afrika om onderzoek te doen naar bijzondere diersoorten. Zij wilden de luxe en comfort van thuis niet missen en logeerden daarom in weelderige canvastenten.